Šéfem britské diplomacie se stal euroskeptik Hammond

Londýn – Britská vláda prochází výraznou personální výměnou. Dotkne se nejméně dvanácti postů. Nejvýraznějším přesunem je odchod ministra zahraničí Williama Haguea. Nahradí ho dosavadní ministr obrany Phillip Hammond, který je známý euroskeptik. Podle agentury Reuters nedávno řekl, že by byl pro odchod Británie z EU, pokud se britskému premiérovi Davidu Cameronovi nepodaří vyjednat pro Brity lepší podmínky členství.

Hague tvrdí, že je po 20 letech ve vrcholných funkcích unavený. Přesto svou roli neodložil ani poté, co z domu odjel jako řadový politik. „Je zásadní, aby (příměří) dodržovaly obě strany. To vyžaduje, aby Hamas přestal vypouštět rakety proti Izraeli a aby s příměřím souhlasil i Izrael,“ podotkl Hague.

Oproti jiným ministrům, kterých se Cameron nyní zbavil, zůstává Hague členem vlády a blízkým spojencem premiéra. Stane se totiž lídrem Dolní sněmovny, jehož funkce je součástí britské vlády na úrovni ministra, a bude Cameronovi pomáhat s předvolební kampaní.

William Hague, bývalý britský ministr zahraničí

„Ve vládě je vždy potřeba balancovat mezi zkušeností a potřebou změny a nových tváří. Budeme muset sami zhodnotit, jestli je na to ten pravý čas.“

Philip Hammond, nový britský ministr zahraničí

„Jako ministr zahraničí odvedl (Hague) skvělou práci. Byl životně důležitou součástí vlády a myslím, že všem nám je moc líto, že odchází.“

Britský ministr zahraničí William Hague
Zdroj: ISIFA/Jordan Pix/Getty Images

Cameron ohlásil i další změny svého kabinetu. Premiér už jmenoval novým ministrem obrany místo Hammonda konzervativce Michaela Fallona. Ten má rovněž kladný vztah k případnému vystoupení Británie z EU. Odešel naopak státní ministr (bez portfeje) Kenneth Clarke, který je otevřeně pro setrvání Británie v EU. Premiér také vyměnil řadu náměstků a státních tajemníků.

Cameron již dříve slíbil voličům, že v případě svého vítězství v příštích parlamentních volbách uspořádá referendum o setrvání země v EU. Před plebiscitem se bude snažit vyjednat nové výhodnější podmínky britského členství, které by hovořily pro setrvání Británie v Unii.  

Mezi novými tvářemi na ministerských postech jsou například 38letá Liz Trussová odpovědná za životní prostředí a Stephen Crabb v čele ministerstva pro záležitosti Walesu. Cameron také nominoval šéfa konzervativců v horní komoře parlamentu Jonathana Hilla na britského eurokomisaře ve fromující se nové Evropské komisi.

Média analyzují rychlé změny. Daily Mail píše o „noci dlouhých nožů u toryů“

Konzervativní premiér se podle médií rozhodl omladit kabinet a mít v něm více žen v souvislosti s nadcházejícími parlamentními volbami v květnu 2015. Podle analytiků tak chce zvrátit propad voličských preferencí. Prestižní deník The Financial Times soudí, že chce Cameron svými změnami ukázat nejpravicovější a nejvíce euroskeptické frakci ve své Konzervativní straně, že jí naslouchá.

Portál dailymail.co.uk o změnách ve vládě informuje jako o „noci dlouhých nožů u toryů“. „Je to masakr,“ citoval dailymail.co.uk jednoho z předních členů Konzervativní strany. Cameron se podle některých názorů ráznými změnami ve vládě vydal na tenký led, protože část vlivných straníků proti tomu protestovala. 

„O změnách se vědělo celou řadu týdnů,“ poznamenal publicista Jan Jůn. „To, za co se chytil bulvár, který to označil za masakr britské vlády, tak je velmi daleko od pravdy. Na druhou stranu to je skutečně rozsáhlá obměna ministrů,“ dodal Jůn s tím, že kupříkladu Hammond není tak vypjatým euroskeptikem, jak ho líčí bulvár.