Šéf amerických rozvědek se stále nemá k odjezdu z Německa

Berlín - Šéf amerických rozvědek v Německu, kterého Berlín minulý týden kvůli špionážní aféře vyzval k opuštění země, zatím neodcestoval. Mluvčí německého ministerstva zahraničí nicméně oznámila, že německá strana na jeho odjezdu trvá a očekává, že zemi opustí co nejrychleji.

Německá vláda vyzvala amerického zástupce k odjezdu ve čtvrtek. Toto velmi tvrdé diplomatické opatření zdůvodnila vyšetřováním vůči dvěma mužům, kteří údajně v Německu prováděli špionáž ve prospěch Spojených států. Nejprve byl na počátku července zadržen pracovník Spolkové zpravodajské služby (BND), který údajně pro Američany pracoval jako dvojitý agent, minulý týden pak prokuratura zahájila vyšetřování proti zaměstnanci ministerstva obrany podezřelému ze špionáže.

Ve čtvrteční výzvě německé vlády nebyl stanoven žádný termín pro odcestování amerického představitele. Ministerstvo zahraničí ale očekává, že se tak stane co nejdříve. Mluvčí úřadu podotkla, že pokud zástupce USA výzvě nevyhoví, zůstává stále možnost formálně ho označit za nežádoucí osobu. Na základě diplomatických úmluv by poté musel z Německa odcestovat do 72 hodin.

Německá média spekulují, že dva údajní agenti nebyli jediní, kdo dodával USA informace z německých bezpečnostních kruhů. Nedělník Bild am Sonntag uvedl, že Američané mají mezi vládními úředníky nejméně deset agentů. Mluvčí vlády Christiane Wirtzová dnes tyto informace odmítla, podle ní v současnosti nejsou žádná důvodná podezření, že by agenti amerických tajných služeb pracovali na některém dalším německém ministerstvu.

Bild am Sonntag zároveň napsal, že se Spojené státy nyní pokoušejí dostat své rezidenty, kteří řídí tajné agenty, z velvyslanectví v Berlíně na ambasády v Praze a ve Varšavě, odkud by mohli dál operovat. Kvůli současné aféře se totiž američtí velitelé se svými řídícími šéfy nesetkávají.

Vrátí se Spolkový sněm k psacím strojům?

Poslanecký výbor Spolkového sněmu, který prověřuje činnost americké NSA v Německu, zvažuje opětovné nasazení psacích strojů pro práci s tajnými materiály, aby ztížil jejich případnou krádež. „Na rozdíl od ostatních vyšetřovacích výborů prověřujeme věci, které stále běží. Činnost rozvědek v Německu neskončila, pokračuje dál,“ řekl předseda výboru Patrick Sensburg. Informace, s nimiž výbor pracuje, jsou proto podle něj zvlášť citlivé a je třeba hledat opatření, jak je chránit.

„Přirozeně se snažíme svou vnitřní komunikaci zabezpečit. Posíláme zašifrované e-maily, používáme šifrovací telefony a máme i další opatření, o nichž teď pochopitelně nebudu nic říkat,“ uvedl Sensburg. Podle něj je ale třeba zvážit i možnost, že by se tajné dokumenty zcela přestaly využívat v elektronické podobě a výbor by se vrátil k používání psacích strojů. U papírových kopií je podle Sensburga snadnější ochránit materiály před krádeží.

Informace bývalého pracovníka amerických tajných služeb Edwarda Snowdena dovedla zpátky k psacím strojům i ruskou tajnou službu FSO. Před rokem si objednala dvacítku strojů, podle výrobce jsou obvzlášť vhodné k psaní tajných dokumentů (čtěte zde).