Izrael vyzval Palestince k evakuaci, Palestina požádala OSN o ochranu

Jeruzalém – Poté, co izraelská armáda vyzvala obyvatele ohrožených oblastí k evakuaci, dnes prchalo ze svých domovů v Pásmu Gazy tisíce Palestinců. Přestože Rada bezpečnosti OSN vyzvala v sobotu k příměří, Izrael varoval, že útoky ještě zesílí a rozšíří na jiné než vojenské cíle. Izraelci provedli první průnik do Pásma Gazy od spuštění současné ofenzívy. Elitní komando se zde pokusilo zničit odpalovací místo pro rakety. Při akci byli čtyři izraelští vojáci lehce zraněni. Palestinský prezident Mahmúd Abbás oficiálně požádal OSN, aby jeho země byla kvůli izraelským náletům „vzata pod mezinárodní ochranu“.

Izrael od sobotního večera vyzývá Palestince na severu Pásma Gazy, aby kvůli vlastní bezpečnosti opustili domovy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes před zasedáním vlády řekl, že neví, kdy operace skončí. „Může trvat dlouho,“ prohlásil. Izraelské letectvo dnes ráno shodilo na oblast letáčky s varováním, že Izrael „někdy“ po 11:00 SELČ zahájí „krátkou a dočasnou“ akci v severní části Pásma Gazy. V oblasti žije nejméně sto tisíc Palestinců. Letáčky vyzývají tamní Palestince k „okamžité“ evakuaci. „Zaútočíme na teroristickou infrastrukturu … Ti, kdo se nebudou řídit těmito instrukcemi, ohrozí životy své i svých rodin,“ uvádí se na letácích.

Ministerstvo vnitra Pásma Gazy požádalo obyvatele, aby neodcházeli, a izraelské výzvy označilo za „psychologickou válku“. Mnozí Palestinci ale ministerstvo podle agentury Reuters nevyslyšeli a prchali z ohrožených oblastí. „Posílají varovné vzkazy. Jakmile jsme vzkaz dostali, báli jsme se zůstat v našich domech. Chceme odejít,“ vysvětlil jeden z Palestinců. Z Pásma Gazy dnes podle AP také začali odcházet Palestinci s cizími pasy. Podle Izraele, který se na jejich evakuaci podílí, má 800 obyvatel Pásma Gazy pasy Británie, Austrálie, USA a dalších zemí.

Jeden z představitelů palestinského velvyslanectví v Británii řekl, že izraelská výzva k evakuaci nemá smysl, neboť armáda bombarduje celou Gazu a že v pásmu nejsou žádné bunkry a protiletecké kryty. „Pokud opustí své domovy, (bombarování) je potká na ulici,“ řekl.

Izraelská armáda poblíž Pásma Gazy
Zdroj: ČT24

První průnik do Gazy: Izraelci se pokusili zničit místo odpalu raket

Elitní izraelské komando izraelské námořní pěchoty se při vpádu do oblasti pokusilo zničit odpalovací zařízení pro rakety. Ozbrojená složka militantního palestinského hnutí Hamas potvrdila, že se komando snažilo přistát na jedné pláži, avšak dostalo se do přestřelky s palestinskými bojovníky. Během krátké akce, po níž se vojáci vrátili zpět na izraelské území, byli zraněni čtyři členové skupiny.

Použití speciálních sil sice naznačuje, že se nemuselo jednat o počátek rozsáhlejšího pozemního útoku, Izrael ale neskrývá přípravy na případnou operaci na moři či na souši. Do služby země povolala i 20 tisíc rezervistů. „Připravujeme se na pozemní operaci, 4 brigády dělají vše potřebné, aby byly připraveny, když by k ní byl vydán rozkaz,“ potvrdil mluvčí izraelských obranných sil Peter Lerner. K hranicím Pásma Gazy se tak již stahují kolony obrněných transportérů a tanků.

Zásah obydlí šéfa policie nepřežilo 18 lidí

Většina útoků se však zatím uskutečnila ze vzduchu, zasaženo bylo asi 1 200 cílů. Dnes zasáhl obydlí šéfa policie v Gaze, který nepřežilo 18 lidí. Za šest dní bombardování přišlo o život už víc než 163 lidí; tisíc Palestinců bylo zraněno. Naproti tomu území Izraele každý den zasáhnou desítky palestinských raket. Podle místní policie izraelské letectvo nad ránem zasadilo v Gaze celkem 17 úderů. Bilance sobotních náletů po posledních úmrtích dosáhla 56 obětí, včetně dvouletého dítěte a třiasedmdesátileté stařeny. Hamas nicméně pokračuje v ostřelování Izraele raketami.

Přestože i v Izraeli se hroutí, rozsah škod je nesrovnatelný a palestinské rakety díky efektivnímu obrannému systému Iron Dome nikoho nezabily. Systém Iron Dome předpoví dráhu blížících se střel a zneškodní je. Vybírá jen ty, které míří na obydlené oblasti nebo strategické objekty. Má devadesátiprocentní úspěšnost. Armáda se tak může soustředit na operaci v Gaze.

Přeshraniční násilí zatím nevykazuje známky slábnutí navzdory rostoucímu tlaku ze zahraničí požadujícímu po obou stranách konfliktu ukončení násilí. Rada bezpečnosti OSN vyzvala k ukončení nepřátelských akcí a o situaci v oblasti budou jednat i ministři zahraničí Británie, USA, Francie a Německa.

Izrael zesílil útoky na cíle Hamásu v Pásmu Gazy (zdroj: ČT24)