Izrael zatkl několik lidí kvůli vraždě palestinského chlapce

Jeruzalém – Izraelská policie zatkla několik lidí v souvislosti s vraždou chlapce z Palestiny. Podle palestinského generálního prokurátora byl sedmnáctiletý mladík upálený zaživa. Případy úmrtí mladých lidí vyvolaly novou vlnu vzájemného napětí mezi oběma oblastmi. Izraelská armáda nad ránem pokračovala v leteckém ostřelování Pásma Gazy. Celkem 10 úderů zasáhlo místa, která podle Izraele představují centra palestinských extremistů. Šlo o reakci na včerejší raketové útoky opačným směrem z Palestiny.

Žádné bližší podrobnosti nebyly zveřejněny a vyšetřování pokračuje. Policie nicméně dnes poprvé naznačila, že vražda Palestince mohla být politicky motivovaná, poznamenala agentura AFP. Již dříve se objevily spekulace, že únos a vražda byly odvetou za únos a vraždu tří izraelských studentů. Sedmnáctiletý Muhammad abú Chudajr byl unesen ve středu, jeho mrtvé tělo bylo poté nalezeno v lese u Jeruzaléma. Podle prvních závěrů pitvy byl upálen. Jak uvedli lékaři, hoch utrpěl popáleniny na 90 procentech těla.

Izrael zaútočil na deset míst v Pásmu Gazy

Cílem dnešních náletů byly podle armády mimo jiné odpalovací zařízení raket i továrny na výrobu zbraní. Palestinci potvrdili, že ve městě Gaza zasáhly izraelské letouny tamější vojenskou základnu. Při útocích nebyl nikdo zraněn, uvedla palestinská agentura Maan. 

Izrael a Palestina se znovu navzájem ostřelují
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

„V reakci na neustálou raketovou palbu na území na jihu Izraele podnikla izraelská letadla cílené útoky na deset míst využívaných teroristy v centrální a jižní části Pásma Gazy,“ uvedla armáda ve svém prohlášení. Dvě z palestinských raket mířily na izraelské město Beeršeba, zachytil je ale systém protiraketové obrany Iron Dome. 

Židovský stát rovněž posílil svou vojenskou přítomnost poblíž Pásma. V pátek se objevily informace, že palestinské hnutí Hamas, které oblast ovládá, je připraveno na uzavření příměří. Tyto informace se však zatím nepotvrdily. Izraelci údajně dali ve čtvrtek Palestincům 48hodinové ultimátum, aby přestali s raketovými útoky, jinak je čeká „masivní úder“. Izraelská média ale uplynutí této lhůty nijak nekomentují, uvádějí pouze, že o vyjednání příměří mezi znepřátelenými stranami se nyní snaží Egypťané. 

Nepokoje v Izraeli
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

„Zkušenosti nám ukázaly, že v momentech, jako je tento, je třeba jednat klidně a zodpovědně, a nikoli hystericky a zbrkle,“ prohlásil dnes na úvod zasedání izraelské vlády premiér Benjamin Netanjahu. Bezpečnostní rada státu jednala již několikrát o tom, jaká by měla být reakce na současnou vyhrocenou situaci v oblasti, na postupu se ale zatím neshodla.

V oblasti opět vzrostlo napětí po únosu a vraždě tří izraelských studentů na Západním břehu Jordánu a následném zavraždění palestinského mladíka v Jeruzalémě. Podle izraelského zpravodajského serveru Ynet policie dnes údajně v souvislosti se smrtí tří Izraelců zadržela v Hebronu jednoho Palestince.