Policie zatkla tři ženy z Boko Haram. Údajně vybíraly nové členky

Abuja - Tři ženy údajně pracující pro teroristickou organizaci Boko Haram zatkla dnes nigerijská policie. S odvoláním na místní armádu o tom informoval zpravodajský server BBC. Zadržené prý rekrutovaly pro islamisty ženské členky.

Ženy prováděly pro Boko Haram nábor mezi vdovami a mladými dívkami. Slibovali jim, že se budou moci vdát za některého z členů organizace. Jedna ze zatčených žen byla údajně vdovou po jednom z členů. Nigerijská policie tvrdí, že milice Boko Haram mají už i ženské křídlo. Podle BBC se islamisté snaží, aby ženy v jejich hnutí hrály aktivnější roli než doposud. 

Minulý měsíc zemřela sebevražedná atentátnice při pokusu o útok na kasárna ve státě Gombe na severovýchodě země. Byl to vůbec první případ účasti žen v přímém teroristickém útoku v Nigérii. Bomba, kterou měla žena připevněnu na těle, vybuchla při prohlídce na kontrolním stanovišti. Zemřel při tom jeden policista. 

Členové hnutí Boko Haram rozpoutali v poslední době na severovýchodě Nigérie nevídanou vlnu násilí. Podle zprávy Norské rady pro uprchlíky zabili jen za letošní rok asi 3 300 lidí. V dubnu také unesli více než 270 dívek z gymnázia v Chiboku, 219 jich je stále v zajetí. Islamisté z hnutí Boko Haram bojují proti centrální vládě v Nigérii od roku 2009. Terčem jejich útoků byly často školy, mešity, státní instituce, ale i policie nebo armáda. Rada bezpečnosti OSN koncem května zařadila milice Boko Haram na seznam teroristických organizací.