Nový ukrajinský šéf obrany: Vítězný pochod zakončíme dobytím Krymu

Kyjev - Novým ukrajinským ministrem obrany se na popud prezidenta stal šéf prezidentské ochranky Valerij Heletej. Ten už slíbil, že vybojuje zpět Krym. Petro Porošenko změnil i vedení generálního štábu. Armáda po desetidenním klidu zbraní obnovila operaci proti separatistům na východě Ukrajiny. Při nočních bojích dopadlo několik dělostřeleckých granátů na ruský hraniční přechod Novošachtinsk. Porošenko ale v rozhovoru s viceprezidentem USA prohlásil, že je za určitých podmínek ochoten vrátit se k příměří. Problémový východ země mezitím opouštějí desetitisíce Ukrajinců.

Nový ukrajinský ministr obrany si klade velké cíle. Heletej v proslovu před parlamentem přislíbil, že povede vítězné tažení na Krym a obnoví územní celistvost země. „Věřte mi, tento vítězný pochod skončí zcela jistě v ukrajinském Sevastopolu,“ prohlásil. Rusko anektovalo poloostrov v březnu po kontroverzním referendu.

Podle ruských médií ze Sevastopolu zazněly na Heletejovo sebevědomé prohlášení posměšné reakce, jako že může v Sevastopolu uspořádat místo vítězné přehlídky maximálně tak pochod gayů. Prý ale ne v centru města.

Boje na východě Ukrajiny nekončí

Proruští separatisté na východě Ukrajiny mezitím ohlásili, že armáda opět podle všeho raketomety Grad ostřelovala Kramatorsk. Rebelové tvrdí, že vojsko při útocích používá tříštivou munici. Slavjansk je po středečních bojích stále bez elektřiny a ve městě nefunguje ani vodovod.  

Vojáci podle ukrajinského ministerstva obrany na jihu Doněcké oblasti zničili kolonu pěti vojenských náklaďáků, kterými se přepravovaly povstalecké síly. Neznámí ozbrojenci v maskovacích uniformách podle webu Ukrajinska pravda zastřelili tři dopravní policisty a dalšího těžce zranili v Doněcku, kde v uplynulých dnech došlo ke střetům mezi jednotlivými skupinami separatistů. U Kramatorska podle téhož zdroje najelo osobní auto na nálož, nastraženou rebely: oba rodiče zahynuli na místě, desetiletou dívku se vojákům podařilo zachránit a přepravit do nemocnice.

Střely na přechodu Novošachtinsk u hranice s ukrajinskou Luhanskou oblastí poškodily celní a autobusový terminál. Ruské úřady uvedly, že ještě v noci během ostřelování celníci z bezpečnostních důvodů zařízení opustili.  

Ukrajinští pohraničníci zase oznámili, že ruské letectvo dvakrát narušilo vzdušný prostor země. Poprvé skupina tří helikoptér pronikla tři kilometry na ukrajinské území a podruhé až do sedmikilometrové vzdálenosti.

Francouzský prezident Francois Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby podpořil výsledek společné středeční ministerské schůzky v Berlíně, a přiměl tak separatisty na Ukrajině k dohodě s Kyjevem. Do soboty 5. července by se k dalšímu jednání o příměří měla sejít třístranná kontaktní skupina, v níž budou zástupci Ukrajiny, Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Štys: Ukrajině hrozí humanitární katastrofa (zdroj: ČT24)

Kvůli bojům mezi proruskými povstalci a vládními jednotkami utíkají z východu Ukrajiny desetitisíce lidí. Do západní části země jich už odešlo asi 60 tisíc, přes hranice do Ruska odhadem 110 tisíc. Organizace Člověk v tísni už chystá program na pomoc uprchlíkům. 

„Je to velice smutné. Lidé odcházejí proto, aby si zachránili holé životy. Z velkých měst už polovina nebo dvě třetiny lidí odešly. Přicházejí třeba do Kyjeva jen s osobním zavazadlem, s dětmi. Nemají prostředky, východ země je chudá industriální oblast, kde lidé žijí od výplaty k výplatě,“ konstatoval Marek Štys, vedoucí humanitárních programů z Člověka v tísni. 

Podle něj jde o největší migrační vlnu na Ukrajině za poslední desítky let. Ukrajinci končí buď v domech lidí, kteří byli ochotni uprchlíky přijmout, nebo „okupují“ dětské letní tábory, sanatoria nebo vysokoškolské koleje. Podle Štyse hrozí na Ukrajině doslova humanitární katastrofa.