Izrael hlásí raketové útoky Hamasu, letecká odveta přišla záhy

Jeruzalém – Izrael tvrdí, že palestinské hnutí Hamas od středy vyslalo na jeho území z Pásma Gazy nejméně 17 raket. Odveta přišla záhy – izraelské letectvo udeřilo na celkem 15 místech a údajně v Pásmu zranilo nejméně deset Palestinců. Do oblasti u Pásma Gazy rovněž Izraelci přesouvají dělostřelectvo a tanky. V Jeruzalémě mezitím odložili dnešní pohřeb arabského mladíka, který byl unesen a zabit ve středu. Policie vyšetřuje, zda jeho smrt nebyla odvetou za předchozí vraždu tří izraelských studentů.

Ze sedmnácti vypálených raket dvě zachytil izraelský protiraketový systém Iron Dome a zneškodnil je. Například dnes kolem jedné hodiny ráno místního času zasáhla jedna z raket budovu ve městě Sderot. Podle listu The Jerusalem Post sice způsobila materiální škody, nikoho však nezranila.

Devětkrát byl zasažen region Eškol, ani následné nálety izraelského letectva útoky nezastavily a další rakety přistály i v regionu Sdot Negev. Izraelská armáda údery na Pásmo Gazy potvrdila s tím, že zasaženými cíli byly „odpalovací zařízení raket, sklady zbraní a další místa, kde se odehrává teroristická činnost“.

Posílení vojenské přítomnosti u Pásma Gazy může být podle agentury AP obranným krokem, ale taky přípravou na větší akci. Izraelský zpravodajský server Ynet citoval nejmenovaného armádního představitele, podle něhož se vojáci „připravují na větší operaci v Gaze“. Dosud pozatýkali stovky členů palestinského hnutí a zbořili několik jejich domů.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Muhammed Muheisen

Napětí v oblasti vzrostlo po únosu tří izraelských studentů na Západním břehu Jordánu. Trojice chlapců, z nichž dvěma bylo 16 let a jednomu 19, zmizela 12. června večer, když stopovali mezi městy Hebron a Betlém na Západním břehu Jordánu. Tělo jednoho z nich objevili místní obyvatelé v pondělí odpoledne na poli nedaleko místa, kde zmizeli. Přivolaní vojáci pak našli i další dvě těla. Chlapci byli zastřeleni nejspíš bezprostředně po únosu.

Únos měl organizovat velitel Hamasu, který pobývá v Turecku

Izraelská armáda nadále intenzivně pátrá po jejich únoscích a vrazích, zatím neúspěšně. Vláda z činu obvinila radikální palestinské hnutí Hamas (podrobněji zde). Podle amerického serveru The Daily Beast ale velitel Hamasu Sálih Arúrí, kterého se Izraelci snaží dostat, žije nikoliv v Pásmu Gazy, nýbrž v Turecku. „Izraelci říkají, že Arúrí je jedním z klíčových velitelů, který poslední dva roky vyzýval k únosům a dohlížel na uskutečnění některých z nich,“ řekl serveru Matthew Levitt, americký odborník na terorismus na Blízkém východě.

Izraelská tajná služba tvrdí, že za únosem chlapců stáli dva muži, devětadvacetiletý Marván Kavasmá a dvaatřicetiletý Amar abú Ísá, příslušníci hnutí Hamas. Podle izraelských představitelů, kteří si nepřáli být jmenováni, je nicméně skutečným organizátorem únosů právě Arúrí. Má totiž na starosti jak logistickou, tak finanční podporu akcí na Západním břehu Jordánu. Ačkoliv Hamas podíl na akci popírá, únosce za jejich akci pochválil.

Vůdce hnutí Hamas, které Izrael viní z odpovědnosti za únos a vraždu tří židovských mladíků, Chálid Mišál, dnes ve vysílání televizní stanice Sky News znovu odmítl, že by jeho organizace stála za smrtí studentů a prohlásil rovněž, že Hamas nemá nejmenší zájem na eskalaci násilí. Mluvčí brigád Kásam, ozbrojeného křídla hnutí Hamas, Abú Ubajdá, Izrael varoval, aby nečinil žádné „hloupé kroky“, jinak prý brigády zaútočí „nejen na města, ale i na nové cíle“.

The Daily Beast dále poznamenal, že Arúrího přítomnost v Turecku by mohla poškodit vztahy mezi Ankarou a Tel Avivem, které se začaly postupně zlepšovat teprve nedávno.

Ve středu bylo v lese u Jeruzaléma nalezeno tělo mrtvého palestinského chlapce Muhammada abú Chudajra, který byl podle všech informací rovněž unesen. Policie vyšetřuje, zda nešlo o odvetu za zavraždění tří izraelských mladíků (čtěte víc). Jeho pohřeb se měl uskutečnit dnes po poledních modlitbách, byl ale odložen. Místní úřady totiž rodině kvůli pitvě stále nevydaly chlapcovo tělo. Kdy se smuteční obřad uskuteční, není zatím jasné.