Porošenko příměří neprodloužil, armáda znovu zaútočila proti separatistům

Kyjev - Ukrajinské vládní síly obnovily dnes ráno bojové operace proti proruským povstalcům na východě země. Oznámil to šéf ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov. Ukrajinský prezident Petro Porošenko v noci odmítl prodloužit příměří s proruskými separatisty na východě země, které separatisté podle něj více než stokrát porušili. Oznámil také, že si ho ukrajinská armáda dobude zpět. Oficiální vládní zdoje později uvedly, že ukrajinské síly zaznamenaly první úspěchy.

V noci po jednání bezpečnostních představitelů země Porošenko uvedl, že armáda zaútočí a ukrajinské území získá zpět. „Zaútočíme a naši zemi osvobodíme. Rozhodnutí nepokračovat v příměří je naší odpovědí na teroristy, ozbrojence a bandity,“ uvedl Porošenko. Klid zbraní, který oficiálně skončil v pondělí v 21:00 SELČ, byl prý ze strany separatistů opakovaně porušován. Nad ránem se již ozývaly dělostřelecké výstřely u Slavjansku a ukrajinská armáda podnikla nálety na pozice separatistů.

Podle Porošenka byla naděje na mír zapovězena kvůli „kriminálním činům proruských aktivistů“. „Rozhodnutí nepokračovat v příměří je naše odpověď teroristům, ozbrojencům a banditům,“ uvedl podle serveru BBC. „Po konzultacích o situaci jsem se jako vrchní velitel (ozbrojených sil) rozhodl, že vláda nebude v jednostranném dodržování klidu zbraní pokračovat,“ dodal.

  • Petro Porošenko: „Všechny teroristy, rebely a vrahy, všechny ty, kteří mučí naše obyvatelstvo, ničí naší ekonomiku, naše města a památky nenecháme bez postihu. Možností vzdát se měli několik. Využili je ale jen k dalšímu zabíjení. To teď skončí.“

Porošenko podle publicisty Bohdana Kopčáka neměl jinou možnost, než toto několikrát prodlužované příměří zrušit. „Sám ve svém inauguračním projevu sliboval rozhodný postoj vůči separatistům,“ poznamenal. „Porošenko si slibuje vítězství osvobození území od elementů, které nejsou pod kontrolou nikoho a které terorizují jak místní obyvatelstvo, tak bojují s regulérní armádou a bezpečnostními složkami,“ řekl ČT.

Ruští separatisté v Luhansku
Zdroj: ČTK/Stanislav Krasilnikov

Boje během dne vzplály v Doněcké a Luhanské oblasti, a to i s nasazením těžkých zbraní a letectva. Zatímco ukrajinská média referují o postupu vládních jednotek k hlavním baštám povstalců, ruská agentura ITAR-TASS tvrdí, že v Luhanské oblasti se povstalcům podařilo dělostřelbou na kolonu obrněné techniky zničit šest ukrajinských tanků.

Podle prezidentské kanceláře nicméně Petro Porošenko pogratuloval vojákům a pohraničníkům k dobytí pohraničního přechodu s Ruskem Dolžanskij v Luhanské oblasti. Označil to za „první vítězství od obnovení protiteroristické operace“.

Bohdan Kopčák, publicista

„Ukrajinský stát má lepší možnosti, jak dostat toto území pod kontrolu, než jaké mají možnosti separatisti toto území udržet. Problémem jsou budoucí možné civilní ztráty.“

Porošenko v kleštích - protiteroristické nálady panují na celé Ukrajině

Podle spolupracovníka ČT v Moskvě Jiřího Justa čelil Porošenko velkému tlaku ze dvou stran. „Nálada, že je třeba zničit separatisty a teroristy, panovala v celé ukrajinské společnosti,“ upozornil. Také někteří ukrajinští představitelé vyzvali prezidenta, aby příměří neprodlužoval, neboť armáda během klidu zbraní zaznamenávala jen ztráty. Ukrajinské ministerstvo zahraničí na Twitteru uvedlo, že od počátku příměří 20. června zahynulo 27 vojáků.

Příměří ukrajinský prezident neprodloužil i přes pondělní telefonát se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, se kterým se na pokračování klidu zbraní údajně shodl. Porošenko po telefonickém rozhovoru s Putinem svolal jednání bezpečnostních představitelů země, se kterými o možnosti dalšího příměří jednal.

Porošenko i přesto naznačil, že stále existuje otevřená možnost k mírovému východisku. Jeho patnáctibodový mírový plán podle něj stále platí; nabídl zároveň amnestii těm, kteří dobrovolně složí zbraně. Podle francouzských zdrojů se Porošenko údajně dohodl s Putinem, že by bylo možné uzavřít dvoustranné příměří. Na ruské hranici by tak mohli být nasazeni pozorovatelé OBSE, aby sledovali, zda Rusko dodržuje své sliby a nepodporuje ruské povstalce.

Později si telefonovali taky ruský a americký ministr zahraničí. Sergej Lavrov vyzval Johna Kerryho, aby Kyjev přesvědčil o prodloužení příměří.

Západ mezitím řeší, jak situaci na Ukrajině uklidnit. Z eskalace neviní Petra Porošenka, ale Vladimira Putina. Podle Bruselu nesplnila Moskva unijní požadavky a nepomohla situaci stabilizovat. Během dne se zvažovalo uvalení dalších protiruských sankcí. Osmadvacítka ale nakonec došla k závěru, že teď na další vlnu není připravená.

Dočasné příměří vyhlásil ukrajinský prezident v pátek 20. června, v pondělí 23. června pak přislíbili zastavit bojové operace i povstalci. Porošenko následně v pátek 27. června příměří prodloužil až do pondělí 30. června. Obě znesvářené strany se ale vzájemně obviňovaly z nedodržování podmínek.