Vatikán zasahuje: Kvůli pedofilii přišel polský arcibiskup o kněžský titul

Řím – Vatikán zbavil polského arcibiskupa Józefa Wesolowského kněžských povinností a uvedl jej do laického stavu kvůli pedofilní aféře. Bývalý papežský nuncius v Dominikánské republice čelí dlouhodobě podezření, že na karibském ostrově sexuálně zneužíval mladé chlapce. Jde podle agentur o první trest namířený tak vysoko mezi papežské legáty.

Vatikán dnes oznámil, že Wesolowského shledala vinným Kongregace pro nauku víry, která provádí interní vyšetřování zločinů v řadách církve již přes čtyři roky. Nyní emeritní papež Benedikt XVI. během pouhých dvou let (v letech 2011 a 2012) zbavil kněžských povinností čtyři stovky duchovních kvůli podezřením ze zneužívání dětí.

Wesolowski, který má dva měsíce na odvolání, také čelí dalším obviněním před trestním soudem Vatikánu, protože jako papežský diplomat je tento rodilý Polák občanem tohoto městského státu. Je zatím nejvyšším hodnostářem Vatikánu, který je oficiálně vyšetřován pro sexuální zneužívání dětí. Loni byl z Dominikánské republiky odvolán. Karibský stát požaduje jeho vydání, což ale Vatikán odmítá.

Podle vatikánského rozhlasu skončil „první stupeň soudního řízení v kanonickém procesu“. „Trestní řízení u vatikánských soudních orgánů bude pokračovat, jakmile bude vynesen konečný rozsudek kanonického procesu,“ dodal rozhlas s odvoláním na tiskové středisko Svatého stolce. 

Wesolowski se dočkal také omezení osobní svobody. „Dosud požíval relativní svobody pohybu. Vzhledem k rozsudku, který zmíněná vatikánská kongregace nyní vyslovila, budou vůči bývalému nunciovi přijata všechna příslušná opatření, odpovídající vážnosti jeho kauzy,“ dodává se podle Rádia Vatikán v tiskovém komuniké.

Wesolowski byl vatikánským diplomatem od roku 1980. V Dominikánské republice byl od roku 2008 a předtím byl papežským nunciem v Kazachstánu, Tádžikistánu, Kyrgyzstánu, Uzbekistánu a Bolívii.

Dominikánské úřady také vyšetřují dalšího polského kněze a Wesolowského přítele Wojciecha Gila, který byl v květnu odvolán z horské farnosti v Juncalitu kvůli tomu, že ho místní obyvatelé obvinili z obtěžování ministrantů. Údajně také bral ministranty do domu Wesolowského. Gila v únoru zatkla policie v Polsku na základě mezinárodního zatykače.

V minulosti zaměstnával Vatikán v podobném duchu případ v americké filadelfské diecézi. Tamní kněz William Lynn byl odsouzen za údajné krytí zneužívání dětí v místních kostelech. Za neohlášení až třicítky případů Lynna jako prvního kněze v americké historii soud poslal na šest let do vězení. Tam nakonec strávil 18 měsíců. Na konci loňského roku byl ale propuštěn na svobodu kvůli nedostatku důkazů. (Podrobněji o případu ZDE.)