Kvůli podezření z terorismu nesmí létat - podle soudu to je protiústavní

Washington - Americká vláda porušila ústavní práva lidí, kteří mají kvůli podezření z napojení na teroristy zákaz cestovat ve Spojených státech leteckou dopravou. Rozhodl o tom v úterý americký soud. Poukázal na to, že lidé na seznamu osob vykázaných z letecké přepravy nemají k dispozici žádný prostředek, jak se bránit. Informovala o tom agentura AP.

Proti svému zařazení na seznam lidí, kteří v USA nesmějí nastoupit na palubu letadla, si u soudu stěžovalo 13 amerických muslimů, včetně čtyř armádních veteránů. Soudkyně Anna Brownová v Portlandu ve státě Oregon jim nyní po letech dala za pravdu, když uvedla, že americká vláda porušuje jejich ústavní práva. Zároveň úřadům nařídila, aby zajistily způsob, jímž by se mohli lidé domáhat svého vyřazení z databáze potenciálně nebezpečných osob.

„Soud došel k názoru, že mezinárodní doprava není v moderním světě nějakou vymožeností nebo luxusem,“ píše se v rozsudku. Soudkyně tvrdí, že možnost svobodně cestovat je základním právem. Vykázání z letecké přepravy je pro dotyčného velmi obtěžující, protože i rutinní cesty se rázem stanou časově náročným dobrodružstvím. Dotyční by proto měli mít možnost se proti zákazu bránit a vláda by jim měla alespoň rámcově sdělit, co ji k zařazení na seznam se zákazem létaní vedlo.

Seznam vznikl jako reakce na 11. září

Americká vláda seznam osob vykázaných z letecké přepravy zavedla v roce 2003 jako reakci na útoky z 11. září 2001. Podle agentury Reuters je na tajném seznamu asi 20 000 jmen, kteří jsou podezřelí z napojení na teroristy nebo z jakéhokoli bližšího kontaktu s nimi. Jen asi 500 osob ze seznamu jsou občany USA.

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) tvrdí, že seznam musí být tajný, aby nebyla ohrožena citlivá vyšetřování. Stejně tak by prý jeho zveřejnění varovalo teroristy. Soudkyně uvedla, že vláda by měla nějakým způsobem poskytnout lidem zařazeným na seznam informace, které nejsou utajované a které by jim ukázaly, proč na seznamu jsou.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Dena Iversonová uvedla, že vláda verdikt soudu zkoumá.