V Doněcku je klidněji, podle Putina ale boje na Ukrajině pokračují

Kyjev – Ukrajina vstoupila do třetího dne jednostranného příměří, které na týden vyhlásil prezident Petro Porošenko. Ačkoli zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín dosvědčil, že noc na neděli byla v Doněcku – na rozdíl od předchozí – skutečně klidná, ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že ukrajinská armáda pokračuje na východě země v boji proti separatistům. V noci podle Kremlu vojáci nasadili dělostřelectvo. Kyjev naopak tvrdí, že došlo k útoku na pohraničníky. Porošenko současně pohrozil povstalcům, že má Ukrajina „dostatek sil i politické vůle“ k „rozhodujícímu úderu“. Separatisté se zase obávají, že kdyby složili zbraně, zřídí pro ně vláda internační tábory. Putin přitom podpořil Porošenkův mírový plán, trvá však na tom, že příměří je nutné dodržovat.

Boje pokračují, shodují se obě strany. Ne však na tom, kdo útočí

Příměří na východě Ukrajiny vyhlásil Petro Porošenko jednostranně a představitelé separatistických republik ho odmítli. Podpořil ho sice ruský prezident Vladimir Putin, podle něj však ve skutečnosti ukrajinská armáda pokračuje v boji. „Je zřejmé, že boje pokračují a v noci se do nich na ukrajinské straně aktivně zapojilo dělostřelectvo,“ řekl Putin televizní stanici Rossija 24. Samozvaný guvernér Donbasu Pavel Gubarev v sobotu řekl, že Porošenko o klidu zbraní buď lže, nebo ho jeho vojáci neposlouchají. Porošenko však uvedl, že se vojáci brání, když jsou napadeni. „Máme dostatek sil i politické vůle k tomu, abychom podnikli rozhodující úder proti nezákonným ozbrojeným formacím,“ pohrozil přitom Porošenko povstalcům.

Podle Kyjeva podnikli povstalci v Luhanské oblasti v noci dva útoky na pohraničníky. Ti ozbrojence odrazili. Jeden z útoků se podle ukrajinské strany uskutečnil v obci Červonopartizansk, kde ozbrojenci napadli pohraničníky palbou z minometů a ručních zbraní. Při dalším útoku, o kterém pohraničníci hovoří, měla ozbrojená skupina separatistů zaútočit na stanoviště ukrajinských pohraničníků v obci Birjukovo.

Separatisté: Kyjev chystá filtrační tábory

Separatisté návrh ukrajinského prezidenta na smír, posílení pravomocí regionů a amnestii pro povstalce odmítají. Poukazují na vyhlášenou nezávislost východních regionů, ale současně se obávají, že vláda v případě, že by boje zanechali, své sliby nedodrží a bude stoupence separatistů pronásledovat. „Oni pak zorganizují filtrační tábory. Víme, že mají seznamy lidí, kteří podporovali protesty,“ uvedl vůdce hnutí Jihovýchod Oleg Carev. Odkázal tak na termín filtrační tábor, který používala ruská armáda v Čečensku. Jednalo se o malé koncentrační tábory, kde měli být oddělováni povstalci od civilistů.

Petro Porošenko ale trvá na tom, že jeho cílem je pouze dohoda. „Bezodkladné a urychlené plnění mírového plánu otevře cestu k politickému dialogu. Vyzývám k tomuto dialogu zákonně zvolené představitele místních samospráv, občanských organizací a všechny ostatní,“ uvedl prezident.

Putin hovořil s Merkelovou a Hollandem, podpořil Porošenka

O situaci na Ukrajině dnes telefonicky hovořili německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ten podpořil Porošenkův mírový plán, kritizoval však, že jeho součástí není přímé jednání se špičkami separatistických států, které vyhlásili povstalci v Doněcké a Luhanské oblasti. Německá kancléřka a francouzský prezident dnes na Putina naléhali, aby se o navázání jednání mezi znesvářenými stranami na Ukrajině osobně zasadil. Podle nich k tomu vyhlášené příměří poskytuje dobrou příležitost.

O situaci na Ukrajině telefonicky hovořili také Putinův ministr zahraničí Sergej Lavrov se svým americkým protějškem Johnem Kerrym. Podle Lavrova se Kyjev musí zříci předkládání ultimativních požadavků a zahájit rovnoprávný dialog s představiteli Doněckého a Luhanského regionu s cílem dosáhnout skutečného urovnání.

Dva dny po vyhlášení příměří se tak situace zřejmě zklidňuje v separatistických metropolích, mimo ně ale boje pokračují. Ukrajinský prezident vyhlásil klid zbraní jako první bod svého mírového plánu, který má situaci zklidnit a udržet odbojné regiony v rámci Ukrajiny. Plán má čtrnáct bodů, slibuje obyvatelům východu země, že jako úřední řeč budou moci vedle ukrajinštiny používat ruštinu, a regionální vedení dostane větší pravomoci. Separatisté mají naopak složit zbraně. Samostatnost Doněckého a Luhanského regionu Porošenko odmítá.

Na Ukrajině se i přes příměří stále bojuje (zdroj: ČT24)