Putin vítá příměří na Ukrajině, obě strany vyzval k dialogu

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin podpořil rozhodnutí ukrajinského prezidenta Petra Porošenka vyhlásit příměří na jihovýchodě Ukrajiny i jeho ohlášený záměr podniknout řadu konkrétních kroků k dosažení mírového urovnání. Podle agentury ITAR-TASS ovšem zároveň varoval, že Porošenkův mírový plán nebude životaschopný a realistický bez praktických kroků směřujících k zahájení dialogu. Navíc dnes ruský prezident vyhlásil bojovou pohotovost a bleskovou prověrku jednotek centrálního vojenského okruhu, která se týká 65 tisíc vojáků.

Putin „vyzývá strany konfliktu, aby zastavily jakékoli bojové akce a zasedly za jednací stůl“, uvedl dnes Kreml. Prezident zároveň zdůraznil, že „mírový plán vyhlášený Porošenkem nesmí mít charakter ultimáta“ vůči proruským separatistům. Možnost, která se naskýtá v souvislosti se zastavením bojových operací, se podle něj musí využít k zahájení rozhovorů a k dosažení politických kompromisů mezi znesvářenými stranami na východě Ukrajiny.

Také podle Porošenka usiluje Ukrajina o mír a urovnání mírovou cestou, prezident však podle agentury RIA Novosti zdůraznil, že v případě nedodržení podmínek mírového plánu budou ukrajinští vojáci postupovat adekvátně k situaci. „Ukrajina dokázala, že je připravena bránit svou nezávislost, územní celistvost i své občany se zbraní v ruce. Vyskytne-li se však šance řešit konflikt mírovým způsobem, pak tuto šanci musíme využít,“ uvedla dnes také tisková služba ukrajinské vlády.

Obě strany se obviňují z porušování příměří 

Ačkoli ukrajinský prezident Petro Porošenko v pátek vyhlásil jednostranné týdenní přerušení palby na východě země, boje ve skutečnosti podle obou stran pokračují. Navzájem se obviňují z dalších útoků, ukrajinská vláda tvrdí, že povstalci v noci napadli stanici pohraničníků, podle separatistů armáda pokračuje v bombardování měst v odpadlických regionech.

Povstalci příměří i Porošenkovy podmínky odmítají. Pokud by složili zbraně, znamenalo by to podle nich porážku. Návrhy předložené Porošenkem jsou od samého počátku nepřijatelné, protože fakticky požadují kapitulaci lidového odporu Doněcké lidové republiky," kritizoval Porošenka údajný premiér samozvané Doněcké republiky Alexandr Borodaj. 

Putin nařídil bojovou pohotovost pro 65 tisíc vojáků

Ruský prezident nařídil bojovou pohotovost pro jednotky centrálního vojenského okruhu. Mimořádné prověrky bojové připravenosti se zúčastní 65 tisíc vojáků a 5 500 bojových vozidel, uvedl podle agentury Interfax ruský generální štáb. Obdobné prověrky centrálního a také západního vojenského okruhu nařídil prezident Putin rovněž v únoru, těsně před ruskou anexí Krymu.

„Na základě rozkazu byly od 11:00 moskevského času uvedeny do stavu pohotovosti všechny jednotky centrálního vojenského okruhy stejně jako další jednotky, které se nyní v regionu nacházejí,“ sdělil ministr obrany Sergej Šojgu. Prověrky bojové připravenosti mají trvat týden, do 28. června. Součástí cvičení bude přesun výsadkové divize z Ivanova, který leží asi 200 kilometrů východně od Moskvy, dál na východ - do Čeljabinské oblasti.

Putin uvítal Porošenkovo příměří (zdroj: ČT24)