Zemřela Stephanie Kwoleková – zneškodnila miliony kulek

Washington – Stephanie Kwoleková, která stála na počátku vývoje vlákna kevlar, zemřela ve věku 90 let. Kevlar slouží k výrobě neprůstřelných vest, ale také letadel či hasičského vybavení.

Svého nejznámějšího úspěchu dosáhla Stephanie Kwoleková v roce 1965. Jako chemička společnosti DuPont se snažila objevit vlákno, které by zesílilo automobilové pneumatiky. Původního cíle nedosáhla, ale narazila na krystalický roztok polymerů mléčné barvy, který se stal základem kevlaru. „Věděla jsem, že jsem učinila objev,“ řekla Kwoleková v rozhovoru pro BBC před několika lety. Z Kwolekové roztoku vznikla lehká, ale velmi pevná látka, z jejíchž vláken lze vyrobit tkaninu pětkrát odolnější než ocel.

Kevlar se využívá k výrobě neprůstřelných vest pro policisty či vojáky, obrněných vozů, letadel, hasičské výstroje a výzbroje či hadic pro čerpání pohonných hmot a také ve stavebních materiálech. „Doufám, že alespoň zachraňuji životy. Velmi málo lidí má ve své kariéře příležitost udělat něco, co prospěje lidstvu,“ řekla Kwoleková v roce 2007 v rozhovoru s delawarským deníkem News Journal.

Stephanie Kwoleková se narodila 31. července 1923 v New Kensingtonu ve státě Pensylvánie. Hned po studiu na Carnegieho technologickém institutu nastoupila k DuPontu, kde potom pracovala čtyřicet let.