Antarktidu ohrožují nájezdy turistů – i vědců

Antarktida – Antarktida je jedním z posledních opravdu divokých míst planety. Nekonečné ledové pláně se ale začínají plnit a ochránci přírody varují – je třeba je chránit před nájezdy turistů, ale i nesčetných vědeckých expedic. Houževnaté rostliny a živočichy, kteří přežívají i ve zdejších nepředstavitelných podmínkách, ohrožuje nejvíce právě člověk.

Horizont 24: Antarktida trpí přívalem turistů (zdroj: ČT24)

Ještě v roce 1990 přijelo do Antarktidy pět tisíc turistů, loni už 40 tisíc. Nejčastěji na úzký pás pobřeží bez ledu, který sice tvoří jen procento celého kontinentu, ale většina rostlin a zvířat unikátního ekosystému žije právě tam. Stávajícími dohodami není podle nové studie dostatečně chráněno 98 procent těchto oblastí.

Rozvoj turistiky umožnil rozvoj dopravy. Na kontinentu je jediný přístav, kam připlouvají soukromé lodi, zato 25 letištních ploch a přes 50 heliportů. Za mediální pozornosti tak na jižní pól došel třeba britský princ Harry nebo se tam běhají maratony. Loni ten klasický i stokilometrový ultramaraton vyhrál Čech Petr Vabroušek.

Antarktida
Zdroj: ČT24

Problém má ale Antarktida už i s vědci, pro něž je díky své jedinečnosti zemí zaslíbenou. Na stálých i dočasných výzkumných stanicích se tak v zimě točí na tisíc, v létě dokonce pět tisíc biologů, geologů, oceánografů, fyziků, astronomů, glaciologů nebo meteorologů. „Ohrožením jsou stejné věci jako jinde. Zavlečení nepůvodních druhů, znečištění, fyzické poškození prostředí. Jen chůzí po mechovém polštáři zanecháte stopy na desítky, ne-li stovky let. (…) Čím víc lidí do Antarktidy jezdí, tím víc se bude riziko zvyšovat, dokud nezavedeme předběžná opatření,“ varuje ekolog Martin Riddle z Australská arktické divize.

Cestovatel Petr Horký v rozhovoru pro ČT poznamenal, že hlavní zábranou před hrozícím poškozením Antarktidy není zákon, ale vysoké náklady na výpravy na ledový kontinent. Budou-li exkurze jen pro úzkou skupinu lidí, bude to fungovat, domnívá se. Zmínil se v této souvislosti o nejvyšší hoře světa Mount Everestu, kde podle jeho slov běží devastace „v přímém přenosu“.