Mírový plán Ukrajiny je venku. Počítá s amnestií i změnami v ústavě

Kyjev - Ukrajinský prezident Petro Porošenko zveřejnil oficiální plán na uklidnění situace ve východní části Ukrajiny - jeho znění v předstihu otiskla tamní média. Hlava státu v dokumentu například žádá odzbrojení povstalců a těm, kteří tak učiní, slibuje svobodný odchod ze země. Zároveň chce udělit amnestii těm, kteří se nedopustili závažných zločinů. Už příští týden Porošenko hodlá také podepsat ekonomickou část asociační dohody s Evropskou unií. USA mezitím rozšířily seznam lidí, vůči nimž uplatňují sankce kvůli bojům na východě Ukrajiny.

Součástí navrženého řešení je zřejmě i dlouho diskutované vytvoření evakuačních koridorů pro civilní obyvatelstvo. S podobným plánem přišlo z kraje týdne i Rusko. Kyjev ale ruské návrhy odmítá s argumentem, že do míst bojových operací by se kromě potravin a léků mohla z Ruska dostávat i výzbroj a munice určená proruským radikálům.

Porošenko rovněž slíbil změny v ukrajinské ústavě, které by vedly k decentralizaci země. "Plán obsahuje bod týkající se odzbrojení, záruku pro ruské a ukrajinské ozbrojence k opuštění země, decentralizaci moci a ochranu ruského jazyka prostřednictvím dodatku k ústavě," uvedla místní soukromá televize Inter TV na svých internetových stránkách. Plán také počítá s uspořádáním předčasných místních a parlamentních voleb a slibuje vytvoření nových pracovních míst v regionu.

Zmíněný plán by měl vycházet z jednostranného příměří a následné amnestie pro separatisty, kteří odevzdají zbraně a nedopustili se zločinů. Porošenko ale zdůraznil, že zmíněné opatření bude krátkodobé. Vůdci rebelů už ve středu dali najevo, že Porošenkovi nevěří a na nic takového nepřistoupí. Výsledkem jejich odmítání byla údajně dosud nevídaná bitva, která se celý čtvrtek odehrávala u obce Krasnyj Lyman v Doněcké oblasti. 

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov před několika dny zdůraznil, že Porošenkovo příměří by mělo být „komplexní“, nikoli dočasné. Prohlásil nicméně, že pokud budou po příměří následovat jednání, „pak by to mohl být krok, který prezident Porošenko slíbil a na který všichni čekáme“.

Merkelová vyzvala Rusko, aby podpořilo mírový plán pro Ukrajinu

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes vyzvala Rusko, aby podpořilo Porošenkův mírový plán pro separatistický východ Ukrajiny. O možnosti dalších protiruských sankcí nechtěla spekulovat, podle ní je teď třeba sledovat vývoj situace. „S kolegy v Evropské unii i s partnery v G7 jsme se dohodli na jasném časovém plánu. Do příštího jednání Evropské rady budeme situaci sledovat,“ řekla. Teprve na summitu, který se koná v Bruselu příští týden, podle ní evropští představitelé rozhodnou, zda nový stupeň sankcí zavedou.

Už v pondělí v Lucembursku představí Porošenkův mírový plán unijním ministrům zahraničí jejich nový ukrajinský kolega Pavel Klimkin. Porošenko hodlá plán před jeho oficiálním zveřejněním ještě prodiskutovat právě s Klimkinem, Radou bezpečnosti OSN a zahraničními diplomaty.

Na sankčním seznamu USA přibyla nová jména

Spojené státy přidaly sedm Ukrajinců a Rusů na seznam lidí, vůči nimž uplatňují sankce kvůli separatistickému povstání na východě Ukrajiny. Na seznamu se nově objevili představitelé vzbouřenců Andrej Purgin, Denis Pušilin, Vjačeslav Ponomarjov, Igor Girkin, Sergej Meňajlo, Valerij Bolotov a Valerij Kaurov. Na „černý seznam“ se dostalo také 17 ruských společností a bank patřících lidem z blízkého okruhu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Západ zavedl v uplynulých měsících sankce proti Rusku zejména kvůli anexi Krymského poloostrova. Jde především o zákaz vstupu do země a zmrazení majetku pro desítky ruských politiků a podnikatelů či představitelů. Dosud však nebyly uvaleny „sektorové sankce“, které by postihly celá hospodářská odvětví. Navíc dosavadní sankce mají podle médií „trhliny“, aby nepoškodily obchodní zájmy.