V sestřeleném letadle 49 mrtvých, NATO má důkazy o přesunu ruských tanků

Kyjev - Devětačtyřicet ukrajinských vojáků zahynulo v letadle, které v noci na dnešek sestřelili separatisté na východě země u Luhansku. Jde o zatím největší jednorázovou ztrátu vládních vojáků od začátku operací, Ukrajina na neděli vyhlásila státní smutek. Odpoledne radikálové údajně sestřelili další bojový letoun, jeho pilot se ale stihl katapultovat. Prezidentská ochranka dnes také oznámila, že se jí podařilo zmařit přípravy atentátu na čerstvě zvolenou hlavu státu Petra Porošenka. NATO na svých stránkách zveřejnilo snímky potvrzující přesuny ruské obrněné techniky na Ukrajinu, na něž si Kyjev v uplynulých dnech stěžoval.

Ukrajinské ministerstvo obrany oznámilo, že armádní dopravní letoun Il-76 byl zasažen velkorážným kulometem při přistávacím manévru na luhanském letišti, které kontroluje armáda. Povstalci, kteří letiště už řadu dní ostřelují, pravděpodobně zasáhli stroj i raketou země - vzduch. Na palubě bylo devět členů posádky a 40 příslušníků dněpropetrovského výsadkového praporu. Jednotka výsadkářů měla v rámci plánované rotace nahradit vojáky sloužící v regionu. Stroj převážel i výzbroj, potraviny a zásoby.

Letadlo se zřítilo krátce po půlnoci v okamžiku, kdy se blížilo k luhanskému letišti. „Teroristé cynicky a zákeřně zahájili palbu kulometem velké ráže a zasáhli letoun Il-76 ukrajinského letectva, který přepravoval vojáky a připravoval se na přistání na letišti v Luhansku,“ sdělilo ministerstvo obrany.

K útoku na dopravní letoun se přihlásili bojovníci samozvané „Luhanské lidové republiky“. Jejich mluvčí prohlásila, že armádní letoun „porušil nařízení lidového gubernátora Valerije Bolotova o bezletové zóně nad Luhanskem“. V Bolotovově rozkazu se údajně uvádí, že proti narušitelům mají být přijata „příslušná opatření“.

Po sestřelení letadla demonstrovaly stovky lidí před ruskou ambasádou v Kyjevě

Ukrajinský prezident Petro Porošenko kvůli sestřelení letadla svolal mimořádnou schůzi Rady národní bezpečnosti a obrany. Na neděli byl na Ukrajině vyhlášen státní smutek. Před ruskou
ambasádou v Kyjevě se sešly asi tři stovky demonstrantů, kteří sundali vlajku, házeli vejce a převraceli vozy diplomatů.

Petro Porošenko:

„Všichni, kdo jsou odpovědní za cynický teroristický čin takového rozsahu, musejí být potrestáni. Ukrajina potřebuje mír, ale teroristy čeká náležitá odplata.“

Proruští radikálové na východě Ukrajiny už sestřelili několik armádních letadel, dnešní útok je ale nejtragičtější. Minulý týden zahynuli na palubě sestřeleného dopravního letadla tři vojáci, koncem května v troskách vrtulníku Mi-8 zemřelo 14 lidí včetně ukrajinského generála.

Luhanské letiště střeží dvě výsadkářské jednotky, které jsou už týden v obklíčení. V okolí je několik povstaleckých palebných postů, které se vojákům nedaří zlikvidovat. Obyvatelé Luhanska celou noc hlásili pohyb kolon nákladních automobilů a autobusů s povstalci; radikálové se podle všeho připravují k obraně půlmilionového města před očekávaným útokem armády.

Policie prý zmařila připravovaný atentát na Porošenka

Prezidentská ochranka ohlásila zmaření přípravy atentátu na čerstvě zvolenou hlavu státu Petra Porošenka. Toho měla podle mluvčího tajné služby zabít silná nálož umístěná u vchodu do rezidence, kde prezident vystupuje z automobilu. Silná nálož obsahovala kovové součástky pro zvýšení ničivého účinku, odpálena měla být na dálku mobilním telefonem. Bombu odhalila v noci na dnešek pouliční hlídka, která zahlédla u prezidentské rezidence v centru Kyjeva podezřelý pohyb. Muž, který pumu na místo předpokládané exploze ukládal, ale před policisty utekl.

Prezidentská rezidence v Kyjevě
Zdroj: ČT24

Boje pokračují v dalších městech, v Horlivce prý separatisté sestřelili další letadlo

O pokusu dvou vojenských kolon proniknout z Ruska do Charkovské oblasti dnes novináře informoval gubernátor oblasti Ihor Baluta. Během uplynulých 24 hodin podle něj ukrajinská armáda s pomocí bojových vrtulníků zastavila hned dvě kolony složené z osobních a nákladních automobilů a obrněných transportérů.

V Mariupolu naopak ukrajinské speciální jednotky slavily úspěch. Zadrželi třicet lidí, mezi nimi údajně také autority z podsvětí. Pro separatisty prý dělali špinavou práci, třeba zaminovávali budovy. V noci se bojovalo i v dalších městech, v Horlivce v Doněcké oblasti zasáhlo ukrajinské letectvo raketou budovu městské policie, kterou okupují vzbouřenci. Zásah vyvolal požár, při němž bylo zničeno třetí a čtvrté patro budovy. Útok si vyžádal jednoho mrtvého a několik zraněných.

Podle sdělení povstalců byl při akci sestřelen ukrajinský bombardér Su-24. Stroj se zřítil mimo obydlené oblasti, jeho pilot se údajně katapultoval. Armáda tuto informaci nepotvrdila, z nezávislých zdrojů není možné ji ověřit.

Americké tajné služby upozorňují, že separatisté mají i tanky a raketomety z Ruska

USA obvinily v pátek večer Rusko, že poslalo v posledních dnech proruským separatistům na východě Ukrajiny tanky, raketomety a další těžké zbraně. Potvrzují to prý videozáznamy na internetu. Washington tímto potvrdil čtvrteční zprávy ukrajinských úřadů, že v uplynulých třech dnech přes rusko-ukrajinskou hranici pronikl konvoj tří tanků T-64, několika raketometů Grad a dalších vojenských vozidel. Ministerstvo zahraničí USA to označilo za nepřijatelné a pohrozilo Rusku rozšířením sankcí.

Tanky ve městě Snižne
Zdroj: ČT24

NATO přineslo důkazy o přesunu ruských tanků na Ukrajinu

Velení Severoatlantické aliance na svých webových stránkách zveřejnilo sérii družicových snímků ukrajinsko-ruského pohraničí, které údajně potvrzují přesuny ruské obrněné techniky na Ukrajinu. Jde zejména o ruské tanky, které jsou stejného typu jako technika použitá při ruské anexi Krymu. Tanky nemají žádné označení a jsou odlišné od těch, které používá ukrajinská armáda. Snímky podle aliance vyvolávají závažné otázky nad úlohou Ruska v destabilizaci východoukrajinských regionů.

„Ruští představitelé nejednou obelhali veřejné mínění a popírali svou roli v konfliktech na Krymu a na východě Ukrajiny. Zveřejněné snímky by měly zaručit, že se Rusko nezbaví odpovědnosti za své skutky,“ uvádí se v komentáři ke snímkům. Fotografii ruské vojenské základny 75 km od ukrajinských hranic pořídilo NATO ve středu. Je na ní vidět 10 tanků, tři z nich naložené na transportéry a připravené na cestu.

Fotografie byl pořízeny u ukrajinských měst Makijivka a Snižne v Doněcké oblasti, kde byly zachyceny ruské tanky T-64. Další fotografie zachycují prostor u pohraničního přechodu Dolžanskyj v Luhanské oblasti a zbrojní sklady v Rostově na Donu, odkud bylo údajně deset ruských tanků na Ukrajinu vypraveno.

Satelitní snímky mají dokazovat přesun ruské obrněné techniky
Zdroj: ČT24/aco.nato.int

Rusko podle aliance disponuje asi 2000 tanky typu T-64, které už stáhlo z armádní výzbroje. Značná část z nich je uložena ve zbrojních skladech a podle NATO jsou v bojeschopném stavu.

Moskva vyzývá Kyjev ke stabiliazci situace na hranicích

Ruská diplomacie vyjádřila znepokojení nad napětím na hranicích s Ukrajinou a pohrozila nasazením „všech nezbytných prostředků“, pokud se situace nezlepší. Ruští pohraničníci prý opakovaně žádají ukrajinské partnery, aby stabilizovali situaci v pohraničních regionech a do vnitrozemí stáhli zbraně a obrněnou techniku. Moskva tak reagovala na páteční incident, při němž údajně dva ukrajinské obrněné transportéry pronikly na ruské území u pohraniční obce Millerovo v Rostovské oblasti. Jeden z transportérů prý vypověděl poslušnost a stojí dosud na ruském území. Jeho posádka prý utekla. Incident se obešel bez střelby a násilností.

Opuštěné ukrajinské obrněné vozidlo na ruském území
Zdroj: ČT24

Ukrajina ruská obvinění odmítá jako absurdní a cynická v situaci, kdy Rusko prý okupuje nemalou část ukrajinského území. Podle Kyjeva se naopak ruská armáda na hranicích dopouští provokací. V pátek údajně na jihu Doněcké oblasti narušil ukrajinskou hranici ruský bojový vrtulník.

Ukrajinští vojáci u letadla sestřeleného separatisty v Luhansku
Zdroj: ČT24