V Doněcku se bojovalo o letiště, povstalci hlásí 35 mrtvých

Doněck – Pětařicet separatistů zahynulo v Doněcku poté, co ukrajinští vojáci zasáhli protitankovým granátem nákladní vůz se zraněnými. Oznámili to proruští povstalci, kteří dnes pronikli do areálu doněckého mezinárodního letiště, jež bylo dosud pod kontrolou ukrajinské armády. Na střeše terminálu zřídili palebné posty, personál byl evakuován a provoz letiště se zastavil. Armáda odpověděla protiúderem s nasazením stíhacího a bombardovacího letectva. Část povstalců letiště odpoledne vyklidila, podle jiných informací mají letiště pod kontrolou a armáda nálety přerušila. Policie blokuje dopravu rovněž v centru města, v jeho okolí během večera nefungovaly mobily.

Nejméně 35 povstalců údajně zahynulo poté, co ukrajinští vojáci zasáhli protitankovým granátem nákladní vůz převážející pod vlajkou lékařské pomoci raněné z bojů na doněckém letišti. Oznámil to vůdce samozvané Doněcké lidové republiky Pavel Gubarev s tím, že útok si vyžádal i na dvě desítky raněných. Vládní jednotky střílejí z minometů „po všem, co se hýbe“, řekl Gubarev. Jeho tvrzení zatím jiné zdroje nepotvrdily. Podle listu Ukrajinska pravda ukrajinské vládní síly při bojích v Doněcku zlikvidovaly více než 100 rebelů.

Podle agentury Interfax-Ukrajina bylo do doněckých nemocnic převezeno během pondělka 15 zraněných a údaje o počtu mrtvých nejsou dosud k dispozici. „Počet mrtvých bude znám poté, co je dopraví do márnic,“ uvedly místní úřady.

Útok na letiště začal nad ránem, situace je nepřehledná 

Útok na letiště začal už nad ránem, kdy do areálu letiště dorazilo několik desítek ozbrojenců. Jménem povstalecké Doněcké lidové republiky vyzvali ukrajinské vojáky, aby letiště opustili. Následoval útok, při němž povstalci použili velkorážné kulomety, minomety a granátomety. Podle očitých svědků se na letišti intenzivně bojovalo i v době, kdy nad přistávací plochou kroužila civilní letadla. Ukrajinská armáda odpověděla nasazením stíhacích a bombardovacích letounů a bojových vrtulníků, podle místních médií se jeden povstalcům podařilo sestřelit. Nebe nad Doněckem křižují stíhací letouny Su-27. Nad letištěm stoupal černý dým, v okolí se rozléhaly dávky ze samopalů.

Josef Pazderka, zpravodaj ČT:

„Už v noci se skupinka radikálů pokusila mezinárodní letiště v Doněcku obsadit, údajně požadovali stažení ukrajinských vojáků z celého teritoria doněcké oblasti a ochrany mezinárodního letiště v Doněcku. Během dne došlo k zásahu ukrajinských ozbrojených sil. Oblast je izolovaná, další informace teprve zjišťujeme.“

List Ukrajinska pravda napsal, že ukrajinské velení zahájilo ve městě „protiteroristickou operaci“. Povstalci prý dostali ultimátum, aby složili zbraně a vzdali se armádním jednotkám. Protože to odmítli, zahájila vojska s podporou letectva útok. Po výstražné palbě z letounu Su-27 zasadil vzbouřencům několik úderů letoun MiG-29, uvedl ukrajinský list. Armáda zničila několik palebných postů separatistů a akce si vyžádala oběti, napsal bez dalších podrobností.

Podle televize Espreso letecké údery vnesly do řad separatistů chaos. Když se do operace zapojil výsadek ukrajinských parašutistů, část povstalců letiště vyklidila a ukryla se v okolní civilní zástavbě. Vedení vzbouřenců ale později na Twitteru oznámilo, že „lidová armáda Doněcké lidové republiky“ obnovila kontrolu nad letištěm a že letecké údery vládních sil jsou zatím přerušeny.

Při bojích o nádraží zemřeli dva lidé

Odpoledne se rozhořely střety i kolem doněckého železničního nádraží. Ruská agentura ITAR-TASS informovala o přestřelce provázené výbuchy, ukrajinská média psala o evakuaci administrativní budovy kvůli sérií výstřelů, které na ni někdo vypálil. V budově později zřejmě jeden z projektilů způsobil požár. Vlaková doprava z Doněcka i do města prý ale pokračuje podle jízdního řádu. Vzbouřenci oznámili, že o život přišli nejméně dva lidé a jedno dítě utrpělo zranění.

Pod palbu ostřelovačů se podle ruské agentury dostala nedaleko letiště skupina ruských a zahraničních novinářů, kteří nemohli místo přestřelky opustit. 

Podle povstaleckých vůdců, na jejichž informace se odvolávají ruská média, dnes tři vrtulníky ukrajinské armády ostřelovaly i areál místního strojírenského závodu Točmaš. Jeden člověk byl při operaci zraněn. O důvodech akce se média nezmiňují. Dopravu v centru Doněcka zablokovala policie a přístupové silnice k letišti jsou uzavřeny. Ve městě nefunguje mobilní síť. 

Letiště přerušilo provoz

Ukrajinská správa civilního letectví oznámila, že doněcké letiště Sergeje Prokofjeva zastavuje provoz, předběžně do 17:00 SELČ. Letoví dispečeři opustili letištní věž a odmítli převzít odpovědnost za provoz. „Nad letištěm létají jen vojenské letouny, a ty si dělají, co chtějí,“ řekl agentuře Unian jeden z dispečerů. Z mezinárodních spojů mělo dnes letiště odbavovat linky z Dubaje, Mnichova a Kréty. 

Doněcké letiště bylo terčem útoku povstalců už několikrát. Jednotky armády a Národní gardy útoky zatím vždy odrazily, armádní hlídky byly v posledních týdnech rozestavěny v letištním terminálu i podél ranvejí.