Na Ukrajině vzniklo „Nové Rusko“. Nenecháme se zastrašit, říká Jaceňuk

Kyjev - Ukrajina se chystá na zítřejší prezidentské volby. Polovinu volebních okrsků v Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny ale kontrolují proruští vzbouřenci. Ukrajinské úřady zaznamenaly na 60 násilných útoků proti volebním okrskům. Zástupci samozvaných „lidových republik“ navíc podepsali dohodu o spojení a vytvoření státního útvaru „Nové Rusko“. Ukrajinská armáda mezitím pokračuje v ostřelování Slavjansku. Podle ukrajinského premiéra volby ukážou, že se Ukrajinci nenechají nikým zastrašit. Šéf Kremlu už potvrdil, že hodlá výsledek hlasování respektovat.

Vytvoření nového „státu“ den před prvním kolem ukrajinských prezidentských voleb potvrdila ruská státní televize Rossija 24. Smlouvu o vytvoření Nového Ruska podepsali premiér Doněcké lidové republiky Alexandr Borodaj a šéf parlamentu Luhanské republiky Alexej Karjakin.  

Označení Nové Rusko pro východ a jih Ukrajiny zavedl do politického slovníku v jednom z nedávných projevů ruský prezident Vladimir Putin. Uvedl, že „Novorossija“ v carských dobách nebyla součástí Ukrajiny, předána byla Kyjevu až sovětskou vládou ve 20. století. Do Nového Ruska Kreml počítá Charkovskou, Luhanskou, Doněckou, Chersonskou, Mykolajivskou a Oděskou oblast.  

Podle ukrajinských médií smlouva o vzniku Nového Ruska není projevem sjednocení, ale spíš rozkolu mezi proruskými vzbouřenci. Souběžně se vznikem Nového Ruska byla totiž v Doněcku založena organizace Lidová fronta, která sdružuje zástupce konkurenční Koordinační rady ukrajinského jihovýchodu. 

Neklidný východ země má „krotit“ nový prezident

Na východě země přitom dál pokračují střety s ukrajinskou armádou. Včera při nich zemřelo nejméně 26 lidí. Ustoupit zatím nechce ani Kyjev, ani povstalci. Armáda je rozhodnutá dotáhnout svou operaci do konce. V posledních 24 hodinách pokračovala v ostřelování východoukrajinského Slavjanska. Vojáci podle ruských novinářů zasáhli i obytné čtvrti města a útočí na slavjanská předměstí, povstalci jim odpovídají palbou z automatických zbraní a
minometů.

Další oběti - novinář a překladatel

Podle povstalců při minometném ostřelování Slavjanska zahynul italský novinář a jeho překladatel. Francouzský reportér byl zraněn střepinou šrapnelu a byl přepraven do nemocnice, kterou později po ošetření opustil. Ital podle ruské agentury RIA Novosti Ital zahynul, když se jeho automobil dostal pod palbu neznámých ozbrojenců. Ukrajinské úřady o smrti a zranění novinářů neinformovaly.

Na východě země podle ministerstva vnitra působí na 17 tisíc policistů, část z nich ale odmítá plnit rozkazy nebo přeběhla do tábora separatistů. Proti většině z nich ministerstvo zahájilo
kárné řízení nebo je trestně stíhá. Řady ochránců veřejného pořádku doplňují dobrovolníci
placení ukrajinskými oligarchy, hlavně miliardáři Rinatem Achmetovem a Ihorem
Kolomojským.

OBSE odvolává většinu svých pozorovatelů z Doněcké oblasti

Kvůli „atmosféře teroru“ se Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) rozhodla odvolat většinu svých pozorovatelů z Doněcké oblasti. V samotném Doněcku nebude z evropských pozorovatelů nikdo, jen několik delegátů OBSE bude sledovat volby v západních okresech Doněcké oblasti. Na Ukrajinu vyjela asi tisícovka pozorovatelů. Na východě mělo původně sledovat hlasování několik desítek z nich. Dalších několik stovek pozorovatelů má působit v centrálních a západních regionech. Zhruba desítka českých poslanců a senátorů bude sledovat volby v Kyjevské oblasti.

Uklidnění situace na východě země je úkolem číslo jedna pro novou hlavu státu. O ní budou Ukrajinci rozhodovat už zítra. Velká očekávání má Kyjev i Západ - volba prezidenta je podle nich jedním z kroků k sociální i ekonomické stabilizaci země. „Volby jsou pro nás velmi důležité, už od února jsme bez legitimního prezidenta. Řádně zvolený prezident bude respektován všemi lidmi zemí a bude moci jednat na mezinárodním poli o půjčkách nebo finanční pomoci,“ konstatoval ukrajinský politolog Igor Bobov. 

Jaceňukův vzkaz voličům

„Bude to mandát k nezadržitelné cestě ze šedé zóny bezpráví a temných, dusivých sil do společně sdílené svobody, kde se dýchá volněji. Pamatujte na to, že zítra budeme se svými volebními lístky hájit Ukrajinu, budeme investovat do její prosperity a do budoucnosti našich dětí a vnuků. Budeme volit, a to znamená, že zvítězíme.“

Petro Porošenko
Zdroj: ČT24/ČTK/ITAR-TASS/Lazarenko Nikolai

Separatisté z Luhanské a Doněcké oblasti budou volby bojkotovat. Západ teď čeká, jak bude na výsledek reagovat Rusko. Prezident Vladimir Putin včera avizoval, že volbu Ukrajinců bude respektovat. Kdo uspěl v prvním kole, by mělo být jasné už zítra po sedmé večer.