Andílek s plavými copy nemusí být andílkem, varuje Zeman ukrajinské voliče

Kišiněv – „Andílek s plavými copy nemusí být nutně andílkem,“ prohlásil prezident Miloš Zeman během návštěvy v Moldavsku. Nepřímo tak varoval před vítězstvím Julije Tymošenkové v nedělních prezidentských volbách na Ukrajině. Zdůraznil ale, že se nechce vměšovat do vnitřních záležitostí Ukrajiny ani vyjadřovat svoje osobní sympatie či antipatie k jednotlivým kandidátům na novou hlavu státu. Český politik věří, že nový ukrajinský prezident dosáhne smíření s proruskými separatisty a „vyhne se jak riziku občanské války, tak riziku vnější invaze“.

Zemanův protějšek Nicolae Timofti doufá v ukončení vojenských akcí v sousední zemi a uskutečnění klidných voleb hlavy státu, které přispějí ke zmírnění vyhrocené situace v regionu. Oba prezidenti hovořili na tiskové konferenci po společném jednání v moldavské metropoli Kišiněvu. Kišiněv se obává rozšíření násilností na Ukrajině blíže k moldavským hranicím. Podobný vývoj by podle některých představitelů mohl posílit separatistické tendence v prorusky orientovaném regionu Podněstří.

Expremiérka Tymošenková proslula jako jedna z vůdčích osobností takzvané oranžové revoluce, jež vynesla koncem roku 2004 Viktora Juščenka do prezidentského křesla, o které se tehdy ucházel i nyní svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Začátkem roku 2010 svedla Tymošenková s Janukovyčem boj o prezidentské křeslo a těsně prohrála. V říjnu 2011 byla odsouzena k sedmi letům vězení a vysoké pokutě za předražený dovoz ruského plynu. Letos v únoru byla během revolučních změn propuštěna, nyní se uchází o prezidentské křeslo. Jeden z hlavních favoritů voleb Petro Porošenko ji už vyzval, aby se ve jménu zachování jednoty Ukrajiny vzdala svých prezidentských ambicí. Kandidatury ve prospěch Porošenka se už vzdal opoziční lídr Vitalij Kličko.

Zeman dnes do Kišiněva přiletěl ze sousedního Rumunska. V moldavské metropoli bude do pátku. Podle Timoftiho mají české firmy zájem investovat v Moldavsku do energetiky, dopravy a logistiky. Zástupci obou zemí dnes podepsali také zahájení nového rozvojového projektu, který se týká podpory budování vinařského registru v zemi, která je proslulým producentem nápoje z hroznů.