Syrští rebelové se po dvou letech stahují z Homsu, Asad slaví

Homs - Ze syrského Homsu odjely první dva autobusy s opozičními bojovníky. O probíhající evakuaci informovala tamní televize a skupina monitorující lidská práva. Třetí největší syrské město obléhali vojáci režimu Bašára Asada několik měsíců. Rebelové i místní obyvatelé kvůli tomu dlouhodobě trpěli nedostatkem jídla.

Evakuace Starého Města začala v 10:00 (09:00 SELČ). Zatím odjely tři konvoje s asi 400 lidmi. Do večera zřejmě odjede ještě čtvrtý a evakuace bude pokračovat ve čtvrtek, uvedl guvernér provincie Homs Talál Barazí. Autobusy směřovaly do Dár al-Kabíry, což je město ovládané povstalci ležící asi 20 kilometrů severně od Homsu. Na videu, které zveřejnila opozice, bylo vidět některé z bojovníků plakat. Odnášeli si s sebou batohy s osobními věcmi i své zbraně.

„S odchodem těchto ozbrojených mužů začne operace usmiřování, aby se Homs zbavil zbraní a ozbrojenců. Pracujeme na tom, aby se operace uskutečňovala ve všech čtvrtích Homsu,“ uvedla podle AFP SANA.

Syrský Homs opouštějí protivládní povstalci (zdroj: ČT24)

Homs je považován za klíčové město syrského konfliktu. Asadův režim tak díky opětovnému získání města slaví úspěch.

Uzavřená dohoda mezi rebely a bezpečnostními silami o odsunu je v dosavadním konfliktu nevídaná. Vyjednávání se účastnili prostředníci z Íránu a Ruska. „Tato dohoda dokazuje, že Asadův režim je loutkou Íránu a že je to on, kdo do země zve teroristy,“ podotkla Noura Al Amírová, viceprezidenta opoziční Syrské národní koalice.

Asad si úspěch užívá. Syrská státní televize odvysílala vřelé setkání se sirotky po vojácích, kteří zemřeli v boji s rebeli. Do příštího Dne mučedníků chce ve volbách obhájit prezidentské křeslo a porazit syrskou revoluci.

Následky syrské války
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/HOPD

Extremisté válčí mezi sebou, civilisté opouštějí domovy

Na dalších místech Sýrie se dál bojuje. Při pumovém útoku v noci na včerejšek přišel v jižní provincii Dará o život velitel extremistické fronty An-Nusra Alí Nuajmí s manželkou. Fronta bojuje několik dní na severovýchodě země s rivaly z Islámského státu v Iráku a Levantě. Zemřelo tam už téměř 200 lidí. Civilisté prchají ze svých domovů.

Další násilí hlásí exilová opoziční organizace z provincie Idlib na severozápadě Sýrie. Až 30 vojáků a spojenců armády tam přišlo o život, když pod nimi explodovalo velké množství výbušnin umístěných v tunelu vykopaném pod jejich stanovištěm. Podzemní chodbu dlouhou 290 metrů prý hloubilo 60 členů opozice skoro dva měsíce. Umístili do ní pak několik tun výbušnin.  

Syrský konflikt začal v březnu 2011 a od té doby si odhadem vyžádal životy kolem 150
tisíc lidí. Miliony Syřanů kvůli němu prchly z domovů.

Zraněný syrský chlapec
Zdroj: ČT24/ČTK/AP