Írán cvičně potápí makety amerických lodí. Hotovo je do minuty

Teherán - Íránská armáda dlouhodobě trénuje ničení nepřátelských vojenských plavidel na maketách lodí námořnictva Spojených států. V rozhovoru pro íránskou agenturu Fars to řekl íránský admirál Alí Fadaví, který velí sboru islámských revolučních gard. Při cvičeních se prý makety těchto plavidel někdy potápějí za méně než minutu.

Íránské síly už znají design, stavbu, uspořádání a konstrukci amerických válečných lodí dobře. „Už mnoho let děláme a potápíme makety amerických fregat a dalších bojových plavidel. Provádíme stejný výcvik s maketou letadlových lodí, protože potápění a ničení bojových lodí USA bylo, je a bude v našem programu,“ prohlásil admirál.

Stanice CNN zveřejnila v březnu satelitní snímek, který ukazoval, jak Íránci budují maketu největšího bitevního plavidla na světě, americké atomové letadlové lodi Nimitz i s jejími bojovými letadly. Účel makety tehdy nebyl jasný, podle íránských médií měla sloužit k natáčení filmu. USA označily za hlavní, že Írán není s to skutečnou loď vyrobit.

Americká armáda má celkem deset letadlových lodí typu Nimitz. V oblasti Blízkého východu v březnu operovaly dvě - George H.W. Bush a Harry Truman. Plavidla této třídy jsou dlouhá 333 metrů, mají nukleární pohon a vyrábějí se v Newportu.  

Hormuzským průlivem prochází až jedna pětina celosvětového exportu ropy z oblasti Perského zálivu. Írán již několikrát pohrozil, že v případě uvalení sankcí na jeho vývoz ropy nebo v případě vojenského útoku proti Íránu průliv zablokuje. Aby zabránily případnému zastavení námořní dopravy v této oblasti, udržují západní země v čele s USA v Perském zálivu početný kontingent vojenských plavidel.