Kopání v afghánském závalu skončilo, naděje vyhasla

Kábul – Záchranné práce v afghánské vesnici v pohraniční provincii Badachšán skončily. Od pátku se místní lidé – především s pomocí lopat, protože těžkou techniku neměli k dispozici – pokoušeli nalézt přeživší v závalu, který zasypal část obce. Zahynulo pod ním přes 2 500 lidí. Badachšánský guvernér Šáh Valíulláh Adíb pátrání po dvou dnech ukončil. Řekl, že pro ty, kteří zůstali pod závalem, už není žádná naděje.

Ke dvěma sesuvům půdy došlo v pátek, první byl menší a poškodil domy, druhý přišel v době, kdy se je lidé pokoušeli opravit. Po dvou dnech, kdy se podařilo vyprostit několik stovek zavalených a současně tisíce mrvých, skončily záchranné práce. „Nemůžeme dále hledat ani pokračovat v záchranné operaci, protože domy jsou pod metry bahna. Budeme se za oběti modlit a toto místo se stane masovým hrobem,“ řekl guvernér Šíh Valíulláh Adíb. Lidé z poničené vesnice tak ztratili naději, že ještě někdy uvidí své pohřešované blízké. Guvernérův úřad začal sestavovat jejich seznam, zatím je na něm 400 jmen.

Svah se na vesnici v okrese Argo v horách u hranic s Tádžikistánem sesunul po vydatných deštích, počasí také zkomplikovalo záchranné práce – znemožnilo nasazení těžké techniky. Ta se na místo zprvu nemohla dostat, protože záplavy, které déšť rovněž vyvolal, poškodily příjezdové cesty. Když konečně bagry přijely, nebylo možné použít je, protože půda po sesuvu byla nestabilní. Richard Danziger z mezinárodní organizace pro migraci řekl, že „rozsah tohoto sesuvu půdy je mimořádně ničivý, protože smetl skoro celou vesnici“. „Stovky rodin přišly o vše a potřebují masivní pomoc,“ dodal. 

Mnoho lidí, kteří sesuv přežili, zůstali bez střechy nad hlavou. Prozatím nocují pod širým nebem nebo ve stanech a chtějí se přestěhovat jinam. Badachšánský policejní ředitel Faziluddin Hayar zatím vyzval afghánské podnikatele, vládu i mezinárodní dárce, aby lidem zasaženým sesuvem poslali pomoc.