Sesuvy půdy v Afghánistánu zabily více než 2 500 lidí

Kábul – Počet obětí mohutného sesuvu půdy v severovýchodním Afghánistánu stoupl na více než 2 500. Na 4 000 dalších obyvatel profincie Badachšán se potom ocitlo bez střechy nad hlavou a záchranáři už vzdávají šanci najít další přeživší. Zatím se jich podařilo vyprostit několik set. Záchranné práce ale komplikuje nedostatečná technika a také déšť. Hrozí proto, že se nestabilní půda znovu začne hýbat.

Oproti původním odhadům se zvýšil potvrzený počet obětí sesuvu půdy v obci v hornaté a chudé provincii Badachšán téměř sedmkrát na více než 2 500. Zemřelo mnoho původně pohřešovaných lidí, ačkoli se záchranářům podařilo vyprostit i stovky živých. Záchrannou operaci zkomplikovalo špatné počasí, ve kterém hrozí další sesuvy, ale také nedostatečná technika.

Nános bahna a hlíny byl až 50 metrů vysoký, k jeho prohledání měli lidé k dispozici jen lopaty. Moderní technika není v horách u hranic s Tádžikistánem dostupná. Oblast navíc sužují záplavy, které poškodily silnice. Nebylo proto možné dopravit na místo sesuvu pomoc. „Podařilo se nám dostat sem jeden bagr, ale vypadá to beznadějně. Nepodařilo se nám v bahně najít nikoho živého ani žádné domy,“ řekl místní policejní velitel Abdal Kádir Sajad.

V oblasti přitom působí vojáci NATO, afghánská vláda je však podle jejich velení nepožádala o pomoc. Americký prezident Barack Obama řekl, že tak „jako Spojené státy jsou po boku Afghánců už deset obtížných let, jsou i nyní připraveny pomoci při řešení této katastrofy“. „I když tamní válka pro nás letos končí, naše odhodlání pomáhat Afghánistánu a jeho národu trvá,“ prohlásil Obama. NATO má své bojové jednotky z Afghánistánu stáhnout do konce letošního roku. Jen Spojené státy mají v zemi na 30 tisíc vojáků, ačkoliv jejich počty se postupně snižují.

Vesnici, kde zemřelo přes dva tisíce lidí a dvakrát tolik přišlo o dům, zasáhly postupně dva sesuvy půdy. První byl drobnější, způsobil ale škody na domech, které dokonal druhý sesuv. Přišel ve chvíli, kdy se lidé snažili domy opravit. „Žádám afghánské podnikatele, mezinárodní dárce i Afghánskou vládu, aby poslali pomoc těmto lidem,“ vyzval badachšánský policejní ředitel Faziluddin Hayar.