Volbu premiéra přerušila v libyjském parlamentu ostrá střelba

Tripolis - Neznámí útočníci vtrhli do budovy libyjského parlamentu a začali střílet. Zranili několik lidí v době, kdy poslanci vybírali nového premiéra. Úřadující předseda vlády Abdalláh Sání rezignoval na svůj post 13. dubna poté, co se spolu s rodinou stal obětí ozbrojeného útoku. Funkcí byl přitom pověřen jen pár dní předtím.

Podle mluvčího parlamentu Umara Hmaídána byli útočníky ozbrojenci napojení na jednoho z nevybraných kandidátů na premiéra. Poslanci během střelby okamžitě začali utíkat ven z budovy. „Útočníci napadli budovu Všeobecného národního kongresu. Nevíme, jaký byl důvod útoku. Přerušili jsme práci a hlasování bylo odloženo na příští týden,“ řekl agentuře AFP jeden z poslanců Tahár Mukní.

Poslanci v době útoku zrovna zahájili finální hlasování o příštím premiérovi a vybírali již jen ze dvou jmen - mezi podnikatelem Ahmadem Mátíkem z Misuráty a Umarem Hásím, profesorem politologie z Benghází. Incident skončil velmi rychle, co se stalo s útočníky, ale již média neuvádějí.

Sání nahradil Alího Zajdána, který byl svržen na začátku března. Poslanci mu tehdy dlouhodobě vyčítali neschopnost vypořádat se s rebely, kteří na východě země kontrolovali důležité ropné terminály.

Libye se potýká s násilím a nestabilitou od revolučního roku 2011. Milice, které se podílely na svržení režimu Muammara Kaddáfího, zůstávají i nadále ozbrojeny a kontrolují části státu.