Jednali jako vrazi, tvrdí prezidentka o posádce trajektu

Soul – V Jižní Koreji zadrželi další čtyři členy posádky ztroskotaného trajektu Sewol - obvinili je ze selhání při ochraně cestujících. Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje použila v souvislosti s postupem některých členů posádky slovo vražda. Pátrání po tělech obětí ve vraku trajektu pokračuje. Nehoda má zatím přes 64 obětí, téměř 240 lidí se ale pohřešuje.

Tři členy posádky včetně devětašedesátiletého kapitána I Čun-soka zatkly úřady ihned po tragédii. Kapitána policie stíhá také kvůli údajnému zanedbání povinností ve službě a porušení zákonů o námořní plavbě. „Činy kapitána a některých členů posádky jsou naprosto nepochopitelné, nepřijatelné a srovnatelné s vraždou,“ prohlásila jihokorejská prezidentka.

Když se trajekt začal potápět, kapitán vyzval cestující, aby zůstali v kajutách. Evakuaci nařídil až za více než půl hodiny. Pro mnohé lidi v podpalubí už ale bylo pozdě. Stovky pohřešovaných lidí tak nemohly utéci. Kapitán v rozporu s námořními pravidly o rychlé evakuaci cestujících lidem řekl, aby zůstali, přičemž sám s dalšími členy posádky utekl mezi prvními. „Z právního i etického hlediska se jedná o nepředstavitelný čin,“ prohlásila prezidentka.

Na čtyři roky starém videu přitom kapitán sršel sebevědomím jako zkušený námořník, pro kterého je třináctihodinová plavba na ostrov Čedžu pouhou rutinou. „Pokud se řídíte instrukcemi posádky, je trajekt tím nejbezpečnějším způsobem dopravy,“ tvrdil.

Staleté pravidlo, že kapitán loď opouští jako poslední, už v posledních letech moc neplatí. Když před více než dvěma lety z výletní lodi Costa Concordia u italského ostrova Giglio stále ještě evakuovali cestující, její kapitán Francesco Schettino byl už na břehu. Kapitán jihokorejského trajektu se teď dokonce ke své lodi ani nehlásil. Záchranáři netušili, koho ošetřují. „Za tu katastrofu, co se odehrávala, byl zodpovědný. On byl ale naprosto klidný,“ poznamenal lékař, který kapitána ošetřoval. V Itálii, Jižní Koreji a dalších zemích přitom už jen samotné opuštění lodi může být trestným činem. Stejně jako Schettina i I Čun-soka čeká soud.

Pátrání po pohřešovaných z trajektu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Uncredited

Při hledání pohřešovaných mají pomoci podvodní drony

Pátracím týmům se pořád nepodařilo najít přes 200 lidí, zachránili jich 176. V hledání by jim měly nově pomoci dva speciální podvodní drony, které vysílá jihokorejské námořnictvo. Práce ale komplikuje počasí. „Na místě jsou velmi silné přílivové proudy. Využitelnost dronů je proto velmi malá, pokud tyto proudy ještě zesílí,“ konstatoval velitel jihokorejského námořnictva Ko Mjung-suk.

Do karet záchranářům nehraje ani čas. Šance, že by v ledové vodě někdo přežil tak dlouho, je čím dál tím menší. Příbuzní cestujících, kteří dnem i nocí sledují práce potápěčů, přesto nepřestávají doufat.

Trajekt Sewol ztroskotal ve středu ráno místního času nedaleko pobřeží Korejského poloostrova, a to během třináctihodinové plavby na ostrov Čedžu. Na palubě v té době bylo 476 lidí. Desítky mrtvých těl už potápěči vylovili z vraku, přes 240 lidí, z nichž jde většinou o jihokorejské středoškoláky, se stále pohřešuje.