Na popravu čekal 26 let. Teď se zjistilo, že je nevinný

Angola (USA) - Po 26 letech v cele smrti osvobodil soud v Louisianě Afroameričana neprávem odsouzeného za vraždu. O vině Glenna Forda rozhodla bělošská porota. Nový důkaz teď prokázal, že Ford na místě činu nebyl. Muž vždy trval na své nevině. Nyní je v důchodovém věku. Za půlku života strávenou ve vězení dostane odškodné.

Fordovi je 63 let. Podle amerických médií patří mezi osoby nejdéle čekající na smrt, aby posléze byly očištěny.

V roce 1988 byl Ford odsouzen za vraždu klenotníka Isadora Rozemana. Ta se odehrála o pět let dříve. Ford pro klenotníka občas pracoval. Soud ale začátkem týdne na základě nových informací dospěl k závěru, že odsouzený byl v době vraždy jinde a neměl s ní nic společného. To Ford tvrdil od začátku. Fordovi právníci tvrdí, že proces byl „kompromitován nezkušeným právním zástupcem a protiústavním mařením důkazů, včetně informací od informátora“.

Americký tisk popsal několik nedostatků v řízení proti Fordovi:

  1. Vražedná zbraň se nikdy nenašla a neexistovali očití svědci.
  2. O Fordovi v souvislosti s vraždou mluvila žena, která později přiznala, že lhala.
  3. Fordovi původní právníci nikdy předtím neměli na starosti vraždu.
  4. Ford je Afroameričan a odsoudila ho porota složená ze samých bělochů. Doporučila trest smrti.

Ford: Nemůžu už zažít to, co ve třiceti 

Nespravedlivě odsouzený k hrdelnímu trestu je již na svobodě. Cítí se dobře, ale zlobí se na místní justici. „Byl jsem zavřený téměř 30 let za něco, co jsem nespáchal,“ konstatoval Ford. Už prý nemůže zažít vše, co by dělal před desítkami let. Jeho syn byl malé dítě, když šel za mříže. Teď má sám malé děti.

V podobných případech se ve státě Louisina počítá s odškodným 25 tisíc dolarů za každý rok strávený neprávem ve vězení, maximálně ale v celkové výši 250 tisíc dolarů. Dalších 80 tisíc by měl Ford dostat za „ztrátu životních příležitostí“. Celkem by tedy mohl obdržet 330 tisíc dolarů (6,5 milionu korun).

Fordův případ není ojedinělý

Ford není ve Spojených státech zdaleka prvním nespravedlivě odsouzeným. Před čtyřmi lety byl propuštěn James Bain. Za únos a znásilnění, které nespáchal, strávil za mřížemi 35 let. Devatenáct let za loupežnou vraždu si zase odpykal Kenny Waters. Důkazy o jeho nevině objevila jeho sestra. Policii donutila případ znovu otevřít. „Nikdy nezapomenu na ten pocit, kdy se mnou vyšel ze dveří na vzduch a sedli jsme si do taxi. To bylo… nedokážu ten pocit ani vysvětlit,“ uvedla.

Na podobné příběhy teď ukazuje dokumentární cyklus americké stanice CNN. Dlouhodobě na nich pracuje i skupina The Innocence Project. Její právníci vyhráli díky zpětným testům DNA přes 300 případů. Bain a Waters byli mezi nimi.

Horizont 24: Nevinný muž čekal 26 let na popravu (zdroj: ČT24)