Hollandova milostná aféra se přesunula z bulváru k soudu

Paříž - Ve Francii začíná očekávaný soud. Údajná milenka prezidenta Francoise Hollanda žaluje časopis Closer kvůli zásahu do soukromí. Magazín na začátku roku zveřejnil fotoreportáž, ve které odtajnil, že Julie Gayetová a hlava státu mají zřejmě poměr. Prezident se pak rozešel se svou stálou partnerkou Valérií Trierweilerovou. Vztah s Gayetovou ale oficiálně nepotvrdil.

Z titulních stránek časopisů se aféra Gayetová přesouvá na méně křiklavé místo – do soudní síně. Zásah do soukromí si herečka cení na 50 tisíc eur (téměř 1,5 milionu korun).

Od chvíle, kdy časopis Closer mizel nebývalou rychlostí z novinových stánků, zmizela i herečka z očí veřejnosti. Před týdnem pouze dorazila na předávání francouzských filmových cen. Cenu za výkon ve vedlejší roli si ale nakonec neodnesla.

Jestli si od soudu v Nanterre odnese aspoň odškodné, se opět dozví jen zprostředkovaně. Proces totiž probíhá bez její účasti. Do karet jí hraje fakt, že nanterrský soud čerstvě přiměl vyplatit odškodné její neúspěšné soupeřce v lásce. Bývalá Hollandova partnerka Valérie Trierweilerová časopis Closer žalovala kvůli reportáži o její cestě na Mauritius.

„Určitě má francouzský zákon na své straně. Ten totiž velmi důsledně chrání soukromý prostor obyčejných lidí, a dokonce veřejných činitelů,“ míní právník Christopher Mesnooh. Proti stojí svoboda tisku. Právě o ni se bude opírat obhajoba časopisu Closer. „Soudní systém je naprosto nezávislý, ale dnešní velmi naléhavá přítomnost médií dokazuje, že tohle není úplně obyčejný případ,“ tvrdí obhájkyně časopisu Closer Delphine Pandová.

Hollandova expartnerka se už odškodnění dočkala

Francouzský soud ve stejné budově dnes přiznal bývalé partnerce francouzského prezidenta Trierweilerové odškodné 12 tisíc eur (asi 330 tisíc korun) za publikaci jejích snímků - opět v bulvárním týdeníku Closer. Šlo o fotografie ze 7. února z pláže během její dovolené na ostrově Mauricius po rozchodu s Hollandem. V žalobě požadovala odškodné 55 tisíc eur.

Notorický starý mládenec Hollande se podle astrologů v létě konečně ožení. Francouzi se baví. Hollandova vláda umožnila sňatky homosexuálů pod heslem „svatba pro všechny“. A když pro všechny, musí prý platit i pro hlavu státu.