Krym: Putin zkouší hranice, kam až si může dovolit zajít

Na Ukrajině se stupňuje napětí. Hlavně poté, co na proruském poloostrově Krym tamní letiště v noci obsadili neznámí ozbrojenci. Do krymského správního střediska Simferopolu bylo podle agentury AFP letecky přepraveno více než 2 000 ruských vojáků. Na konflikt a příčiny přesunu ruských jednotek na ukrajinské území se zaměřili hosté v pořadu ČT Události, komentáře.

Napětí na ukrajinském poloostrově Krym roste. Přístavy hlídá ruské námořnictvo, na místě jsou údajně ruské helikoptéry, neznámí muži v noci obsadili letiště v hlavním městě. Ozbrojenci nejsou nijak označeni a s novináři nechtějí vůbec mluvit. Ukrajinský ministr vnitra přítomnost uniformovaných mužů označil za ozbrojenou invazi a okupaci. Kreml ale popřel, že by měl s ozbrojenci cokoliv společného.

„Putin hledá hranice, do kterých by mohl jít. Zkoumá sílu Ukrajiny a pozici západních mocností. Rusko ukazuje svoji moc a sílu a chce vystrašit Kyjev. Věřím, že k vážnému konfliktu nedojde,“ řekl v pořadu Události, komentáře zpravodaj ruského deníku Kommersant Alexandr Kuranov.

Gilfanov: Plán na obsazení Krymu není nový

„Plán na “obsazení„ Krymu již existoval. Události v Kyjevě napomohly Rusku ke zvětšení moci na Krymu a povzbuzení ruského obyvatelstva. Připojení části země k Rusku by bylo velkým triumfem Vladimíra Putina,“ doplnil ředitel tatarsko-baškirského vysílání rádia Svobodná Evropa Rim Gilfanov.

O událostech na Ukrajině se více dočtete ZDE

Ruské obrněné transportéry na krymských silnicích
Zdroj: Ivan Sekretarev/ČTK/AP

Krym:

  • Součástí Ukrajiny od 1954.
  • Žijí zde 2 miliony lidí.
  • 58 procent Rusů, 24 procent Ukrajinců a 12 procent krymských Tatarů.
  • Rusko zde má základnu černomořské flotily.

Vojenská reakce je dána nevozitou Rusů

„Jde o nervózní reakci ze strany Ruska, protože tam má základny. Ruská armáda se může po Krymu určitým způsobem pohybovat. Spíš tam kypí vážně, než že by hrozilo nějaké riziko. Na Krymu se teď může pohybovat kdokoli - pokud na sobě voják nemá státní znak, jmenovku, hodnost, tak nepoznáte, že jde o vojáka,“ potvrdil vojenský analytik Martin Koller.

Majdan optikou Eugena Kukly - intenzivní život

„Majdan – kam se podíváte, vidíte něco jiného. Je to obrovská energie a intenzivní život ve všech aspektech. Řeknete, že jste z Česka a máte všude otevřené dveře. Cítil jsem tam ohromnou jednotu,“ řekl v závěru pořadu Události, komentáře fotograf Eugen Kukla.

Události, komentáře (zdroj: ČT24)