Ukrajinci jsou rozděleni. Někteří obviňují Západ z dvojího metru

Kyjev – Ukrajinské úřady dnes varovaly před zvýšenou hrozbou bombových útoků v zemi a zmobilizovaly protiteroristické jednotky. Cílem útoků by mohla být letiště, nádraží nebo plynovod. V Kyjevě dnes znovu demonstrovala opozice - až sedmdesát tisíc požadovalo odchod vlády i prezidenta Janukovyče. Země je ale v názorech na řešení politické krize rozdělená.

Pro ukrajinskou opozici jsou příslušníci speciálních jednotek Berkut postrachem. Pro Dmitrije Vasilce a jeho přátele platí opak – členy jednotek Berkut považují za hrdiny, kterým je třeba pomáhat. Proto jim vozí potraviny nebo deky.

Na revoluci v Kyjevě mají jasný názor - opozice se pokouší o státní převrat, proto je třeba silové složky podpořit. „Oni chrání ústavní pořádky v zemi, chrání systém, který si lidi svobodně zvolili v prezidentských volbách,“ tvrdí ukrajinský podnikatel Dmitrij Vasilec.

Zatímco opozice upozorňuje na zmlácené aktivisty, provládní příznivci vidí hlavně policii atakovanou radikály. Vasilec i řada dalších Ukrajinců obviňuje západní i opoziční média z dvojího metru a z posouvání skutečnosti. „To může vést k regulérní občanské válce,“ upozorňuje.

Ukrajinci rozhodně nejsou jednotní
Zdroj: ČT24

Se svými názory rozhodně není na Ukrajině sám. Nálady se v rozbouřené zemi rychle mění. Průzkumy ukazují, že Ukrajinci jsou v názoru na opoziční Majdan hluboce rozdělení.

Nacionalisté - hlavní terč kritiků Majdanu

Kritikům Majdanu jsou trnem v oku taky radikální ukrajinští nacionalisté, kteří jsou na opozičních akcích vidět čím dál víc. Obviňují je z obdivu k Hitlerovi, z homofobie i z antisemitismu.

Západní politici se snaží udržet si od nacionalistů odstup. Když v lednu přijel do Kyjeva tehdejší německý ministr zahraničí, sešel se s opozičními lídry. Předseda národoveckého hnutí Svoboda ale mezi nimi chyběl.

Podle německého politologa Andrease Umlanda kritici Majdanu problém radikálních nacionalistů záměrně zveličují. „Oni netvoří rozhodující část Majdanu, jen mezi všemi těmi nejrůznějšími skupinami aktuálně nejvíc poutají pozornost,“ myslí si Umland.    

Barikády v centru Kyjeva symbolizují dvě tváře Ukrajiny, které si odmítají rozumět. A propast mezi nimi se každým dnem prohlubuje.

Pro část Ukrajinců jsou jednotky Berkut hrdiny (zdroj: ČT24)