Ruská policie zabila organizátora volgogradských útoků

Volgograd - Ruská policie v Dagestánu zastřelila organizátora bombových atentátů ve Volgogradu. V prosinci při nich zemřelo 34 lidí a více než 100 se zranilo. Džamaldin Mirzajev podle ruských úřadů poslal dva útočníky s náložemi na volgogradské nádraží a do trolejbusu. Oba pachatele už policie identifikovala. Atentát podle vyšetřovatelů souvisel se zimními olympijskými hrami v Soči.

Třicetiletý Mirzajev podle zdrojů BBC zemřel spolu s dalším mužem poté, co začali střílet na jednotky, které obklíčily dům ve městě Izberbaš, v němž se ukrývali. Třetí muž se vzdal.

Ruské úřady na konci ledna oznámily, že dva sebevražedné atentáty ve Volgogradu měli na svědomí Asker Samedov a Sulejman Magomedov. Jedná se o příslušníky teroristické skupiny z autonomního Dagestánu na neklidném severním Kavkazu.

V Dagestánu vyšetřovatelé zatkli rovněž sourozence Magomednabiho a Tagira Batirovovy, kteří podle nich atentátníkům pomáhali s cestou do Volgogradu.

Bezpečnost na ZOH v Soči
Zdroj: ČTK/EMPICS/EMPICS Spor

Ze Soči se stala „uzavřená pevnost“

Prosincové bombové útoky vyvolaly obavy o bezpečnost zimních olympijských her v Soči. Ty začnou už v pátek. Ruské úřady v předstihu před olympiádou v oblasti zavedly přísná bezpečnostní opaření (čtete víc). Dějiště her totiž leží nedaleko Kavkazu, který se dlouhodobě potýká s násilnými akcemi náboženských extremistů usilujících o vytvoření islámského státu.

Vůdce severokavkazských extremistů Doku Umarov v takzvaném poselství ruskému národu Umarov vyhrožuje, že útoky obdobné akcím ve Volgogradu budou pokračovat, dokud z Kavkazu neodejdou ruská vojska. „Každý, kdo stojí proti nám, musí počítat s tím, že válka je válka a ta má své různé stránky, ať už ty špatné, či ty dobré,“ říká Umarov. Ten vyzval všechny své stoupence, aby učinili vše, co je v jejich silách, aby překazili tyto „satanské hry“.

Severokavkazské autonomní regiony se mají stát součástí takzvaného Kavkazského emirátu, který chce Umarov vytvořit v rozsáhlé oblasti mezi severními svahy Kavkazu a jihoruskou stepí. Vůdce teroristů už loni opakovaně varoval, že podnikne ozbrojené atentáty proti ruským městům včetně olympijského Soči. Toto černomořské letovisko leží na území, které si islamisté pro svůj emirát nárokují.