Pákistánci zvolí Mušarafova nástupce začátkem září

Islámábád – Prezidentské volby v Pákistánu, z nichž vzejde nástupce Parvíze Mušarafa, proběhnou 6. září. Mušaraf odstoupil v pondělí po nátlaku vládní koalice, která mu hrozila, že pokud neodstoupí, zahájí proti němu v parlamentu odvolací proceduru kvůli zneužívání pravomocí.

Podle pákistánské ústavy rozhodnou o Mušarafově nástupci poslanci čtyř provinčních shromáždění společně s federálním parlamentem. Vedení vládnoucí Pákistánské lidové strany (PPP) jmenovalo jako svého kandidáta na prezidentskou funkci vdovce po zavražděné bývalé premiérce Bénazír Bhuttové Ásifa Alího Zardárího. Uchazeči mohou své kandidatury podle tajemníka volební komise Kanvára Dilšáda předkládat od 26. srpna.

Pákistánská lidová strana utvořila po volbách letos v březnu vládu společně s Pákistánskou muslimskou ligou a Lidovou národní stranou. Ačkoli v koalici panují časté spory, ve snaze o sesazení Parvíze Mušarafa byla jednotná.

Bývalého prezidenta vinila vláda především z porušování ústavy během loňské prezidentské volby, z následného vyhlášení výjimečného stavu a odvolání členů nejvyššího soudu, který s Mušarafovým postupem nesouhlasil. Ačkoli se prezident podvolil vládnímu tlaku a odstoupil, všechna obvinění odmítá.

Parvíz Mušaraf se dostal k moci v Pákistánu v roce 1999 nekrvavým
pučem. Byl považován za autokratického prezidenta, po loňských prezidentských volbách a následujících nepokojích však musel postupně pouštět své funkce v politice i armádě, povolit návrat exilových politiků a připustit volby.

Zardárí, jeho syn Bilavál a Šaríf
Zdroj: ČT24/EBU