Nového prezidenta má mít Egypt do dvou měsíců. Přinese klid?

Káhira – Prozatímní egyptský prezident Adlí Mansúr oznámil, že prezidentské volby se v zemi uskuteční dříve než parlamentní. V dlouho očekávaném projevu Mansúr avizoval, že novou hlavu státu Egypťané vyberou nejpozději v první polovině dubna. Hlavní kandidát na novou hlavu státu generál Abdal Fatah Sisi by tak mohl stanout v čele země již za pár měsíců. Posledních 24 hodin se v Egyptě neslo v duchu násilí a demonstrací, při nichž podle tamního ministerstva zdravotnictví zemřelo nejméně 49 lidí. Dalších 250 lidí, mezi nimi i řada policistů, utrpělo zranění. V sobotu si země připomínala 3 roky od začátku revolučních bouří, které nakonec připravily o moc dlouholetého prezidenta Husního Mubaraka.

Mansúr v televizním projevu oznámil úmysl požádat volební komisi, aby zahájila registraci možných kandidátů na hlavu státu. Jak dodal, nárůst teroristických útoků proti policii a armádě zemi „nevykolejí z jejího směřování k demokracii“. Původní plán přechodné vlády po loňském svržení bývalého prezidenta Muhammada Mursího byl, že v únoru či březnu budou parlamentní volby a prezidentské klání přijde na řadu až začátkem léta. Nová egyptská ústava, která byla v uplynulých dnech schválena drtivou většinou obyvatel, umožňuje obrácené pořadí.

Krvavá sobota

Ve výroční den se v Egyptě demonstrovalo jak na podporu, tak proti loni svrženému prezidentovi Muhammadovi Mursímu a jeho islamistickému Muslimskému bratrstvu. Ještě v sobotu večer se smutné číslo zastavilo na 29 obětech střetů, z nichž většinu stály život násilnosti mezi jednotlivými tábory a policií v hlavním městě Káhiře a na jeho předměstích. Při srážkách s bezpečnostními silami umírali lidé i ve městě Mínja na jihu Egypta a v Alexandrii.

Na náměstí Tahrír, které se stalo symbolem protivládních protestů během povstání z roku 2011, zamířily v sobotu stovky demonstrantů. Pořádkové síly proti nim zasáhly slzným plynem a střelbou do vzduchu. 

V Egyptě si nejdříve zvolí prezidenta (zdroj: ČT24)

Tisícovky Egypťanů také vyjadřovaly podporu náčelníku generálního štábu a ministrovi obrany Abdalu Fatahu Sisimu, který nese velký podíl na loňském svržení Mursího. Populární Sisi už oznámil kandidaturu s podmínkou, že si to budou přát občané a armáda.

Ochránci lidských práv Egypt kritizují kvůli tvrdému postoji proti islamistům a liberálním oponentům. Mansúr se nechal v dnešním projevu slyšet, že hodlá přistoupit k ještě tvrdším opatřením. Předsedu odvolacího soudu prý požádal, aby zvýšil soudní kapacity, aby bylo možné realizovat zrychlená soudní řízení týkající se teroristických případů. Základních práv občanů by se to prý dotknout nemělo.