„Goodfellas“ neunikli spravedlnosti ani po 35 letech

New York - Americká policie zatkla mafiána a čtyři jeho údajné spolupachatele ze slavné loupeže na newyorském letišti, která se stala před 35 lety. Lupiči si tehdy odnesli ze sejfů dopravených letadlem německé společnosti Lufthansa pět milionů dolarů a drahé šperky za další milion dolarů. Dnes by měl lup hodnotu 20 milionů dolarů (přes 400 milionů korun). Loupež, na jejíž námět natočil Martin Scorsese v roce 1990 slavné Mafiány, se odehrála v prosinci 1978.

Zatčen byl mimo jiné 78letý Vincent Asaro, náležející k mafiánskému klanu Bonannů, který byl do loupeže zapleten. Policie také zatkla jeho syna a další dva členy „rodiny“. Pátý zadržený se sám vzdal úřadům.

Několik maskovaných ozbrojenců, kteří měli viditelně dobré informace, provedlo svůj útok v roce 1978 v rozmezí jedné hodiny. Policie rychle vypátrala dodávku použitou zločinci a zjistila, že mozkem operace byl Jimmy Burke, který nakonec v roce 1996 zemřel na rakovinu ve vězení, kde pykal za úplně jiný zločin. Ukradeného bohatství si chtěl podle všeho užívat sám.

Po loupeži následovala vlna vražd

V měsících následujících po loupeži bylo zavražděno deset lidí, kteří se na akci různou měrou podíleli. „Skoro všechny, kteří loupež provedli, Jimmy Burke zavraždil  – tak o tom psali. To, že mého klienta nezabili, napovídá, že s tím nemá nic společného,“ podotkl Asarův obhájce Gerald McMahon. „Budeme se snažit dát dohromady dostatečnou sumu, aby mohl ven na kauci,“ sdělil advokát. „Ale není to moc bohatý muž, bohužel… Můj klient není v pozici, aby dal vládě na stůl 10 milionů dolarů na kauci nebo v rámci nějaké speciální dohody,“ dodal.

Rozplést newyorský organizovaný zločin se FBI pokouší už dlouho. V soudních dokumentech se dokonce přímo píše o Cose Nostře. Asaro byl vedle loupeže obviněn i z dávné vraždy Paula Katze, drogového dealera, který měl donášet policii. „FBI až loni objevila ostatky Paula Katze pod bývalým domem Jimmyho Burka,“ konstatoval John Coffee z Právnické fakuty Kolubijské univerzity.

Kromě jednoho zaměstnance Lufthansy obviněného ze spolupachatelství nebyl v případu dosud nikdo odsouzen. Uloupené peníze ani šperky nebyly nikdy vypátrány.

Velká loupež a bratrovražedný boj uvnitř gangu inspiroval Scorseseho film Goodfellas (Mafiáni). Jimmyho zvaného Slušňáka tam ztvárnil slavný herec Robert De Niro. Snímek dostal hned šest filmových cen Oscar.