Muž požádal ženu o ruku – vesnická rada za to nařídila hromadné znásilnění

Dillí – V Indii došlo k dalšímu případu hromadného znásilnění. To navíc nařídila vesnická rada jako trest za to, že se mladá žena zamilovala do muže z jiné komunity. Za to měla zaplatit pokutu, rodina však byla příliš chudá – proto rada nařídila hromadné znásilnění. Informoval o tom zpravodajský server BBC News. Policie oznámila, že v souvislosti s případem bylo zatčeno 13 podezřelých.

Případ se stal ve vesnici Subalpur poblíž Kalkaty ve státě Západní Bengálsko. "Jejich vztah trval téměř pět let. V pondělí muž navštívil ženu v jejím domově a požádal ji o ruku, vesničané to ale zaregistrovali a zorganizovali soud. Ten páru udělil pokutu ve výši 50 tisíc
rupií (asi 16 tisíc korun),„ řekl BBC šéf místní policie C. Sudhakar. “Muž zaplatil, ale ženina rodina toho nebyla schopna. Tak předseda rady, který je vzdáleným příbuzným oběti, nařídil znásilnění," dodal.   

Případ se stal v noci z pondělka na úterý, rodina však prý až ve středu odpoledne našla odvahu nahlásit vše na policii. Žena byla údajně znásilňována celou noc, možná až 12 muži. Mezi zatčenými je i předseda rady starších, která krutý trest stanovila. Lékaři z nemocnice, kam byla oběť převezena ve středu večer, sdělili, že napadená je ve vážném stavu. 

Hromadné znásilnění studentky vyvolalo ve světě poprask

Násilí na ženách v Indii se dostalo do popředí světové pozornosti koncem roku 2012, kdy byla v jedoucím autobusu v Dillí skupinou šesti mužů brutálně znásilněna mladá studentka. Dívka později svým zraněním podlehla. Případ vyvolal v celé zemi protesty proti násilí na ženách a přiměl vládu ke změně zákonů na jejich ochranu.

Shobha Ojha, předsedkyně vládnoucí Strany kongresu

„Je velmi nešťastné, že se v naší zemi stávají podobné incidenty. Vrhá to na Indii špatné světlo. Musíme se mít všichni na pozoru - společnost, policie a hlavně politici, kteří musejí zajistit, aby se myšlení mužů v naší zemi změnilo.“

Letos v lednu ale z Indie přišly další zprávy o hromadném znásilnění. Na vlastní kůži ho zažila dánská turistka, když se v Dillí ztratila poblíž svého hotelu. Zeptala se proto skupiny mužů na cestu zpátky. Muži ji ale odlákali stranou, hromadně znásilnili a okradli. Útočníků bylo podle ní nejméně šest. Žena pak našla cestu do hotelu, kde o všem informovala manažera. Deset dní před tím zase polskou turistku údajně zdrogoval a znásilnil řidič taxíku.