Američan doufá, že mu USA ze severokorejského vězení pomohou

Tokio – Americký misionář Kenneth Bae, který je přes rok držen v Severní Koreji, doufá, že se brzy opět shledá se svou rodinou a že mu v tom pomůže vláda Spojených států. Američana citovala agentura AP, která měla přístup k setkání zadržovaného s malou skupinou novinářů. AP upozornila, že Bae pravděpodobně doznání učinil pod nátlakem.

Pětačtyřicetiletého Američana korejského původu loni v květnu komunistická KLDR odsoudila k 15 letům nucených prací za údajné podněcování k převratu. Bae vyjádřil naději, že Spojené státy zajistí jeho propuštění. Podle AP zadržovaný krátce promluvil na tiskové konferenci, která se údajně konala na jeho žádost. Na sobě měl vězeňský mundúr s číslem 103 na hrudi a během vystoupení ho hlídaly stráže. 

„Věřím, že můj problém může být vyřešen v těsné spolupráci a shodě mezi americkou vládou a vládou této země,“ řekl korejsky Bae. Dodal, že v nápravném zařízení s ním není zacházeno špatně. Podle agentury Nová Čína Bae v prohlášení přiznal, že se dopustil „závažného zločinu“ proti Severní Koreji. Ujistil přitom, že KLDR „nepošlapává lidská práva“. Jak ale připomíná agentura AP, není neobvyklé, že vězni v KLDR po svém propuštění potvrzují, že v podobných situacích hovořili pod nátlakem. 

Kenneth Bae
Zdroj: ČT24

Americká vláda tvrdí, že Bae není vinen žádným zločinem a americký viceprezident Joe Biden minulý měsíc prohlásil, že Bae je zadržován bezdůvodně. Bae dnes ve zjevné narážce na Bidenovy komentáře řekl, že nedávné komentáře z americké strany jeho situaci zkomplikovaly. 

Bae byl zadržen v listopadu 2012, kdy jako představitel cestovní kanceláře navštívil s několika turisty přístavní město Rason na severovýchodě KLDR. Severokorejský nejvyšší soud uvedl, že prostřednictvím své cestovní kanceláře chtěl Bae zorganizovat skupinu pučistů. 

Odsouzení Američana přišlo v době vyostření vztahů mezi Pchjongjangem a Washingtonem kvůli severokorejskému jadernému zbrojnímu programu. KLDR je s Jižní Koreou, spojencem USA, formálně stále ve válce.

Rodman vyvolal rozhořčení, když naznačil, že Bae je vězněn oprávněně

Bývalý americký basketbalista Dennis Rodman a přítel severokorejského vůdce Kim Čong-una tento měsíc při cestě do KLDR coby nejizolovanější země světa vyvolal rozhořčení, když naznačil, že Bae je vězněn oprávněně. Později se za svá slova omluvil a tvrdil, že je pronesl v opilosti. „Měl jsem velmi stresující den. Můj sen o basketbalové diplomacii se začal rozpadat. Pil jsem,“ přiznal tehdy novinářům. 

Někdejší špičkový hráč, který se před několika dny ze Severní Koreje vrátil, byl na oslavách narozenin komunistického diktátora Kim Čong-una. Jako dárek pro něj kontroverzní Rodman zorganizoval utkání bývalých hráčů NBA se severokorejským národním týmem. Před několika dny nastoupil Rodman do protialkoholní léčebny.