Šéfka hnutí Femen popudila online francouzskou krajní pravici

Paříž - Radikální feministické hnutí Femen budí v jinak celkem benevolentní Francii emoce. Jeho ukrajinská šéfka už dřív popudila tamní konzervativce. Vyslala totiž své nahé stoupenkyně do katedrály Notre Dame, aby tam oslavily odstoupení papeže Benedikta XVI. S provokacemi ale Inna Ševčenková neskončila - na internetu nyní šermovala cestovním průkazem. To krajní pravici šokovalo. Domnívala se, že feministka získala francouzské občanství. Pravda je ale nakonec jinde.

Ukrajinská šéfka Femen provokovala francouzské konzervativce (zdroj: ČT24)

Ševčenková vyhledala před třemi lety ve Francii politický azyl. Hlavní stan rozbila v osmnáctém pařížském okrsku plném přistěhovalců. Na první veřejné obnažení dívek z Femenu ale místní muslimové reagovali údajně klidně - na rozdíl od krajní pravice. Ta se rozčílila ve chvíli, kdy Ševčenková zveřejnila na internetu fotku svého nového francouzského cestovního průkazu, označila ho za pas a všem fašistům popřála hezký den.

Držení pasu by znamenalo, že ukrajinská feministka získala občanství. Tedy něco, co krajní pravice bdící nad francouzskou tradicí nemohla přenést přes srdce. Hlavně proto, že Ševčenková svůj údajný francouzský pas triumfálně oznámila v angličtině. Na internetu se strhnul nevídaný poprask.

Rozhořčení občané i politici vyzývali k odpovědnosti imigrační úřady i ministra vnitra. Nakonec se přitom ukázalo, že šlo o takzvanou „kachnu“. Ševčenková není novopečená Francouzka. A její glejt není pas, nýbrž jen povolení k cestování do zahraničí.

Kdo ovládá internet, má v ruce silnou zbraň

Znovu se tak prokázala síla internetu. Jedna věta dokázala v několika hodinách zmobilizovat davy. Dobře ovládat sociální sítě se vyplatí. Na vlastní kůži se o tom nedávno přesvědčili někteří arabští autoritářští vládci, když se jejich odpůrci svolali právě přes internet. Ve Francii pak ovládl internet kontroverzní komik Dieudonné, považovaný za antisemitu. Jeho oficiálně zakázané skeče sledují na síti statisíce lidí.