Klidně si děti nakojte tady, vyzval papež matky v Sixtinské kapli

Vatikán – Papež František znovu překvapil svou bezprostředností. Během křtu dětí v Sixtinské kapli vyzval matky, aby své potomky klidně nakojily. Velmi neformálně pojal papež i svůj improvizovaný projev, který byl krátký a emotivní. František už dříve vyzýval ženy, aby se nebály kojit děti v kostele během jeho mší.

„Dnes nám tady sbor bude zpívat jednu z nejkrásnějších melodií, bude to sbor dětí a jejich křiku. Některé budou křičet, protože se jim tu nelíbí, jiné proto, že mají hlad. Pokud mají vaše děti hlad, pak je, maminky, bez velkého přemýšlení nakojte. Protože ony jsou tady ti nejdůležitější,“ apeloval papež ve své řeči.

Další neobvyklou okolností křtu byla účast manželského páru, který nebyl oddán v kostele. Absolvoval jenom občanský sňatek. To je prý důkaz, že nový papež plní další ze svých slibů - několikrát totiž dal najevo, že by se s dětmi lidí nesezdaných v kostele nemělo zacházet jako s „druhořadými věřícími“.

Papežova výzva ke kojení je dalším kamínkem v mozaice mediálního obrazu nového pontifika, který je vykreslován jako pokorný, skromný a velmi lidský vůdce katolické církve. František si svou pověst vysloužil například tím, že odmítá stěhování do luxusní rezidence v papežském paláci nebo tím, jak bezprostředně se chová při setkáních s věřícími. Během oslavy svých narozenin například loni v prosinci posnídal se třemi náhodně oslovenými bezdomovci, mezi nimiž byl i jeden Čech a jeden Slovák.