Memento terorismu před OH sílí, Rusové zatýkali na Kavkaze

Moskva – Čím více se blíží vrcholná sportovní i společenská akce, letos na dohled od „horkého“ Kavkazu, tím více Rusové zostřují akce proti terorismu. Tamní bezpečnostní složky při rozsáhlé operaci poblíž kavkazského Nalčiku zatkli pět extremistů. Jde údajně o členy mezinárodní teroristické sítě. V místě zásahu byla nalezena také nálož připravená k odpálení.

Nálož měla výbušnou sílu odpovídající dvěma kilogramům trinitrotoluenu, tedy zhruba trojnásobek ve srovnání s trhavinami, které koncem prosince teroristé odpálili v jihoruském Volgogradu. Tam koncem prosince při dvou sebevražedných atentátech zahynulo 34 lidí a víc než 100 bylo zraněno.

Strůjci volgogradského atentátu se podle vyšetřovatelů zacvičovali právě na území severního Kavkazu. Z výcvikového střediska na Kavkaze se měli atentátníci do Volgogradu dostat „polními cestami, obcházejícími frekventované trasy, kde hlídkují policisté“. Rozsáhlé pátrání po případných spolupachatelích vedlo podle místních úřadů k zatčení více než 700 lidí za různé přestupky, jakož i dvanácti zločinců, po nichž se pátralo, a sedmdesáti podezřelých ze spáchání trestných činů. Kvůli zátahům ve městě podle médií poklesla kriminalita. (Podrobnosti zde).

Stopy vedou k vraždám ve Stavropolském kraji

Místem dnešní operace bylo předměstí Nalčiku, hlavního města Kabardsko-balkarské autonomní republiky na severu Kavkazu. Právě z tohoto regionu podle dřívějších zpráv ruského tisku pocházejí tři osoby, které ruská policie hledá kvůli podezření z podílu na nedávné vraždě šesti mladých mužů v nedalekém Stavropolském kraji. O souvislosti nynější operace se stavropolskými vraždami se ale policejní zpráva nezmiňuje. 

Vyšetřovatelé zatím ani neupřesnili, k jaké mezinárodní organizaci zadržené osoby patří. Agentura ITAR-TASS jen napsala, že jde o organizaci v Rusku zákonem zakázanou. Při zadržení pětice údajných teroristů zabavili těžkooděnci kromě výbušniny i bedny s municí a granáty. Při zatýkání nebyl nikdo zraněn.

Soči se stává superchráněným místem

Mimořádná opatření mezitím panují v centru Ruska pro následující týdny - pobřežnímu letovisku Soči. Na celé rozsáhlé oblasti severně od hranic s Gruzií je podřízena zpřísněnému režimu s omezením letecké i námořní dopravy. Dění ve městě počínaje dneškem sledují i ruské monitorovací družice z oběžné dráhy.

Na jihu Ruska se má do operace zapojit na 100 tisíc příslušníků policejních složek a armády. Počítá se s nasazením radarů a sonarů, bezpilotních letounů, hlídkových člunů i pyrotechnických robotů. Nad bezpečností v Soči má bdít asi dvakrát víc lidí, než bylo na letní olympiádě v Londýně. Rusové si prý nechali radit mimo jiné právě od britských odborníků, kteří se podíleli na ostraze Londýna, ale i od amerických specialistů.

Více k tématu:

Z olympijského Soči se stala „uzavřená pevnost“

Do letadel v Rusku ode dneška jen nasucho – kvůli Soči