Narozeniny přidělené Amerikou slavily 1. ledna tisíce Afghánců

Kábul - V roce 2014 čeká Afghánistán zásadní přelom. Zemi totiž opustí drtivá většina zahraničních jednotek. Nový rok tamní obyvatelé sice neprožívají, i tak se ale 1. ledna konaly po celé zemi tisíce oslav. Právě tohle datum jako oficiální den narození přidělily úřady mnoha Afgháncům po svržení Talibanu.

Prvního ledna slavila řada Afghánců narozeniny (zdroj: ČT24)

Oslavy Nového roku se v Kábulu nekonaly, píše se rok 1392. Přesto byl 1. leden dnem mnoha gratulací. Například afghánský uprchlík Barat, který žije v Austrálii, byl oslavencem i gratulantem zároveň. Na Facebooku na Silvestra napsal: „Šťastné narozeniny mým třiceti přátelům, kteří mají zítra 1. ledna narozeniny.“

Provizorní datum Afgháncům slouží třeba k žádostem o víza. O svých skutečných narozeninách totiž většinou nevědí - nepotřebují ho do občanek ani řidičských průkazů. Orientace podle římského kalendáře se v zemi objevila až s příchodem koaličních vojáků. „Těm z nás, kteří jsme nevěděli, kdy jsme se narodili, přidělili datum 1. ledna,“ konstatoval Tariq, afghánský překladatel pro americkou armádu.

Karzaj s podpisem smlouvy váhá

Rok 2014 bude přesto pro Afghánce obdobím velkých výzev. Většina zahraničních vojáků po třinácti letech zemi opustí. Plány NATO na další pomoc ale prezident Hámid Karzaj zatím odmítl. Smlouvu o následném působení několika tisíc zahraničních vojáků v zemi dosud nepodepsal. „V našem úsilí podporovat Afghánistán budeme pokračovat, jakmile budou tyto smlouvy uzavřeny,“ řekl generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Se snižujícím se počtem koaličních vojáků rostou obavy, případů povstaleckých útoků přibývá. Afghánská armáda se nyní připravuje na samostatnost. Poprvé od svého vzniku začala po vzoru britské Královské vojenské akademie rekrutovat nové vojáky. „Mým snem vždycky bylo sloužit lidem a bránit hranice této země. Proto jsem se rozhodl stát se dobrým vůdcem,“ prohlásil afghánský kadet Hajii Mohammed.

V zemi, kde dosud měly větší váhu zbraně než hlasy, navíc na jaře proběhnou prezidentské volby. V nich současná hlava státu Hámid Karzaj ze zákona uvolní křeslo novému nástupci. Taliban už loni vyzval k jejich bojkotu.