Ve světě znovu letos umírali novináři – nejvíce v Sýrii

Ženeva – Nejméně 129 novinářů ve 28 zemích světa bylo letos zabito při výkonu svého povolání nebo kvůli své činnosti, oznámila švýcarská nevládní organizace Press Emblem Campaign (PEC). Podle údajů newyorského Výboru na ochranu novinářů (CPJ) zahynulo za letošek při výkonu svého povolání ve světě nejméně 70 novinářů. Za nejnebezpečnější státy pro působení žurnalistů označil CPJ Sýrii, Irák a Egypt. Podle PEC zahynulo letos v Sýrii 17 novinářů, CPJ uvádí 29, zahrnuje sem vedle profesionálů ale i civilisty přispívající svými zprávami k dokumentování bojových akcí.

Podle PEC si Sýrie i v končícím roce udržela postavení „nejnebezpečnější země“ pro novináře. V roce 2012 tam sice bylo zabito ještě více spolupracovníků sdělovacích prostředků, konkrétně 37 – letos ale podle švýcarské organizace výrazně přibylo případů únosů. V současnosti se v rukou únosců v Sýrii podle PEC stále nachází 15 zahraničních žurnalistů.

V celosvětovém měřítku sice letos počet zabitých novinářů podle PEC oproti loňskému roku klesl o osm procent, celkový obraz minulých pěti let ale zůstává hrozivý: od roku 2009 registrovala PEC 609 případů násilné smrti novinářů – průměrně 122 ročně, tedy jeden každé tři dny.

Kolem 90 procent novinářů zabitých v roce 2013 přišlo o život v konfliktních zónách nebo při násilných nepokojích. Dvě třetiny obětí byly zabity cíleně, většina zbývajících zahynula při pumových útocích. Podle švýcarské organizace bylo 16 novinářů v roce 2013 zabito v Iráku, 14 v Pákistánu, 11 na Filipínách a devět v Indii. Podle newyorské organizace CPJ zahynulo dalších šest novinářů v Egyptě. Polovina z nich přišla o život při krytí tvrdého zásahu egyptských bezpečnostních sil ze 14. srpna proti demonstrantům protestujícím proti svržení exprezidenta Muhammada Mursího.

Poprvé za deset let nebyl žádný případ zabití novinářů kvůli jeho působení zaregistrován v Mexiku, uvedl CPJ, který monitoruje případy násilného úmrtí mezi novináři a pracovníky televizních a rozhlasových stanic od roku 1992.

Newyorská organizace ve zprávě poukázala na to, že ještě stále prověřuje smrt dalších 25 novinářů v roce 2013, nezahrnutých do uvedeného počtu 70, kvůli zjištění, zda jejich úmrtí měla přímou souvislost s jejich prací.

V Egyptě byli zatčeni čtyři pracovníci televize Al-Džazíra

Egyptská policie zatkla v káhirském hotelu čtyři pracovníky arabské televize Al-Džazíra. Oznámilo to dnes egyptské ministerstvo vnitra se zdůvodněním, že zadržení ilegálně vysílali z hotelového pokoje spolu se členy zakázaného Muslimského bratrstva. Zadržení svých pracovníků – zpravodaje, režiséra a kameramana – potvrdila Al-Džazíra se sídlem v Kataru.

„Státní bezpečnost získala informaci, že člen Muslimského bratrstva využíval dvou pokojů v káhirském hotelu ke schůzkám s dalšími členy této teroristické organizace a že proměnil hotelové pokoje v tiskové středisko,“ prohlásilo egyptské ministerstvo vnitra. Policie prý při akci zabavila vysílací vybavení. „V živém vysílání šířili nepravdivé zprávy poškozující národní bezpečnost,“ obvinilo ministerstvo zatčené a zároveň upozornilo, že Al-Džazíra nemá v Egyptě povolení vysílat. Její provozní místnosti v Káhiře jsou zavřeny od 3. července, kdy je egyptské bezpečnostní složky obsadily jen pár hodin poté, co armáda svrhla prezidenta Muhammada Mursího z řad Muslimského bratrstva.