512 čínských politiků rezignovalo kvůli korupci

Peking – Pět set dvanáct politiků z čínského města Cheng-jang odstoupilo kvůli podezření z korupce. Podle místní vlády se nechali uplatit 56 zákonodárci, pro které za peníze hlasovali. Agentura Nová Čína uvádí, že dostali v přepočtu 360 milionů korun. Teď je čeká trestní stíhání. Město, kde žije zhruba 7 milionů lidí, se nachází v chudé vnitrozemské provincii Chu-nan na jihu země.

Podle agentury Nová Čína se ukázalo, že 512 zákonodárců z města Cheng-jang vzalo úplatek od 56 členů místního provinčního parlamentu za to, že pro ně budou hlasovat a zvolí je. Těchto 56 členů parlamentu bylo odvoláno z funkcí. Parlament provincie Chu-nan má celkem 763 členů. 

Volby v Číně nejsou na plně demokratické úrovni, kdy se hlasuje pro určitou osobu a na místo je více kandidátů. Čína se ale rozhodla experimentovat s výběrem kandidátů na nejnižší úrovni, v místních zákonodárných sborech. Většina kandidátů je však stále z vládní Komunistické strany a obvykle je na jedno místo pouze jeden kandidát. 

„Podvod zahrnuje tak velké množství zákonodárců a tak velkou částku peněz, že je závažné povahy a má ohavný dopad,“ citovala Nová Čína prohlášení místní vlády. Agentura dodala, že všechny osoby zapletené do skandálu s úplatky, u kterých úřady zjistí porušení zákona, budou předány soudním orgánům k trestnímu stíhání, napsaly agentury AP a Reuters.