Ukrajinci demonstrovali na podporu zbité novinářky

Kyjev - Na 20 000 protivládních demonstrantů dnes znovu zaplnilo centrum Kyjeva, kde žádali odstoupení vlády a vyšetření nedávného napadení opoziční aktivistky a novinářky Teťjany Čornovolové. Další protestující se vydali k rezidenci prezidenta Viktora Janukovyče stojící nedaleko ukrajinské metropole. Manifestujících bylo dnes nicméně výrazně méně než v minulých týdnech, kdy v ulicích Kyjeva demonstrovaly stovky tisíc stoupenců opozice.

„Vláda očekává, že protesty kvůli oslavám nového roku skončí, ale my budeme bojovat až do našeho vítězství,“ burcoval protestující bývalý boxerský šampion a lídr opoziční strany UDAR Vitalij Kličko. K pokračování protestů vyzýval také bývalý ministr zahraničí a předák strany Vlast Arsenij Jaceňuk: „Náměstí Nezávislosti nesmíme vyklidit.“

Jaceňuk také prohlásil, že tři hlavní opoziční strany, které vedou nynější protesty, budou spolupracovat před prezidentskými volbami v příštím roce a vytvoří tým, „který bude schopný udělat z Ukrajiny evropskou zemi“.

Těžkooděnci demonstranty k prezidentově sídlu nepustili

Další tisíce demonstrantů se vydaly k Janukovyčově rezidenci za Kyjevem, kterou mnozí Ukrajinci pokládají za symbol korupce v zemi a natáčela o ní i brutálně zbitá novinářka Čornovolová. Protestující se k ní přesouvali na kolech, auty a minibusy, několik stovek metrů od ní jim ale cestu přehradili policejní těžkooděnci. Před nimi pak účastníci protestu nesli rakev symbolizující naději manifestujících na konec Janukovyčova politického života.

„Pryč s Janukovyčem!“ volali demonstranti a žádali nalezení a potrestání viníků útoku na Čornovolovou.

Demonstrace na podporu zbité novinářky
Zdroj: Sergei Chuzavkov/ČTK

Protesty na Ukrajině propukly koncem listopadu, kdy Janukovyč nečekaně ohlásil, že nepodepíše připravenou asociační dohodu s Evropskou unií. Spekuluje se, že tak učinil na nátlak Moskvy, která hrozila odvetnými opatřeními s dopady na ukrajinský obchod, a kvůli špatnému stavu hospodářství. Kyjevský Majdan od té doby plnily statisíce demonstrantů požadujících odchod vlády a návrat k proevropskému kurzu.

Častou účastnicí protestů byla právě i Čornovolová, která se o středeční noci stala terčem brutálního napadení. Krátce po půlnoci jejímu autu nedaleko Kyjeva zatarasil cestu jiný vůz a skupina neznámých mužů jí rozbila okno. Následně ji útočníci vytáhli z vozu, zbili a pohodili v příkopu. Čornovolová utrpěla otřes mozku, zlomeninu nosu a četné pohmožděniny. V souvislosti s útokem již policie zadržela pět lidí.

Protivládní protesty na Ukrajině začaly v posledních dnech slábnout, útok na novinářku jim ale dodal novou sílu a protestujících v ulicích opět přibylo. V minulých dnech se demonstranti scházeli zejména před budovou ministerstva vnitra a požadovali demisi šéfa resortu Vitalije Zacharčenka.

„Lidé, kteří můžou za tuto hlubokou hospodářskou a politickou krizi a za to, že se bijí novináři, musí převzít odpovědnost. Nejen ti, kdo vykonávají rozkazy, ale hlavně ti, co je vydávají,“ uvedl opoziční předák Vitalij Kličko.

Viktor Janukovyč sice před Vánoci amnestoval demonstranty zadržené při protivládních akcích, požadavky opozice ale nejspíš odmítne. Začátkem roku totiž očekává dalších dvanáct miliard od Ruska. O ně by mohl kvůli ústupkům demonstrantům snadno přijít.