Bouře v USA přinesly vichr, led, sníh, tornáda - i teplo

Washington – Nejméně 14 mrtvých si vyžádaly rozsáhlé bouřky doprovázené tornády, srážkami i teplotními anomáliemi ve Spojených státech a v Kanadě. Zatímco ve Filadelfii či New Yorku byly rekordně vysoké teploty, Novou Anglii v severovýchodním cípu USA zasáhly ledové bouře, které v oblasti připravily tisíce lidí o elektřinu. V newyorském Central Parku bylo v neděli naopak naměřeno rekordních téměř 22 stupňů Celsia.

Bouřky doprovázené nejméně jedním potvrzeným tornádem o víkendu zasáhly nejdřív jihovýchod USA. Počasí si vyžádalo mrtvé ve státech Mississippi, Arkansas nebo Kentucky. „Tahle bouře přinesla od všeho trochu, od deště a záplav přes vichry po led a sníh. Ale opravdu mimořádné je, že v tomto (bouřkovém) systému je i teplý vzduch,“ poznamenal meteorolog Bruce Sullivan.

Počasí zhatilo v předvánočním období cestovní plány tisícům lidí, kteří zůstali na letištích. Velká letiště ve Filadelfii a New Yorku se v neděli kvůli silnému větru a špatné viditelnosti potýkala se zpožděnými lety. Jen v USA bylo v neděli zrušeno více než 700 letů a přes 11 000 bylo opožděno.

Drsné počasí postihlo i východ Kanady, kde živel připravil statisíce lidí o dodávky elektřiny. Podle elektrárenských podniků je od sítě odstřiženo více než 475 000 zákazníků. Starosta Toronta Rob Ford bouři označil za jednu z nejhorších v dějinách města. Mrznoucí déšť proměnil torontské chodníky a ulice v kluziště, píší místní média. Podle nich přestaly v Torontu jezdit tramvaje a část metra.

Vánoce potmě

Torontský elektrický podnik oznámil, že větší část domácností bude mít proud k dispozici nejpozději do čtvrtka, někteří však až o víkendu. Desetitisíce lidí tak stráví přinejmenším část Vánoc bez elektřiny ve chvíli, kdy předpověď na nejbližší dny počítá s teplotami kolem minus 15 stupňů Celsia.