Vyšetřování útoku v Lockerbie přináší nová fakta a otázky i po 25 letech

Lockerbie - Bude to už čtvrt století, 4 dny před Vánocemi 1988 se zřítilo na skotské Lockerbie letadlo Panam na cestě do New Yorku. Kauza Lockerbie možná ještě není uzavřenou kapitolou. Bývalý dlouholetý šéf FBI Robert Mueller je přesvědčen, že padnou nová obvinění. Byť detaily si zatím nechává pro sebe. „Předpokládám, že průběžně budeme získávat další nové informace a snad i svědky a že za podíl na útoku budou obviněni další lidé,“ uvedl Mueller. Nová fakta možná ti, kdo je mají, odhalí při 25. výročí tragédie. Zatím jen naznačují, že případ ještě neskončil.

Taky Skotsko žene vyšetřování kupředu. V pondělí pověřilo dva nové státní zástupce. Impuls přišel vlastně už s arabským jarem: na jaře 2012, půl roku po pádu Muammara Kaddáfího, se s novými libyjskými vládci sešli právě šéfové FBI a skotské justice. I tehdy mluvili o nových žalobách.

Špatná bezpečnostní situace a nestabilita v Libyi ale pátrání nenahrává. Dodnes nebyl zveřejněn žádný důkaz, jestli Muammar Kaddáfí dal nebo nedal osobně rozkaz k sestřelení amerického letadla. Před deseti lety sice vyplatil pozůstalým kompenzaci, ale od činu se distancoval.

Teroristický útok ve skotském Lockerbie nepřežilo 270 lidí. Trosky letadla dopadly na skotské město Lockerbie, kde vytvořily 47 metrů dlouhý kráter a zničily řadu domů. Rodiny obětí i nadále chtějí pravdu. „Jsem stoprocentně přesvědčený, že byl Midžráhí pouze politickým obětním beránkem,“ řekl otec oběti z Lockerbie John Mosey.

K odpovědnosti se po dlouhých tahanicích přiznala až v roce 2003 Libye, jejíž důstojník tajné služby Abdal Basat Alí Midžrahí byl v lednu 2001 za atentát odsouzen na doživotí. Jediný odsouzený viník atentátu zemřel vloni na rakovinu, tři roky po předčasném propuštění z vězení. Až do své smrti trval na své nevině. „Fakta vyjdou jednoho dne na světlo a doufám, že to nebude dlouho trvat. Uvidíte, že nová fakta oznámí za několik měsíců,“ řekl.

Abdal Basat Muhammad Midžrahí
Zdroj: ČT24

Libye, která se zavázala zaplatit pozůstalým celkem 2,7 miliardy dolarů odškodného, se díky přijetí zodpovědnosti za útok v roce 2003 vydala na cestu z mezinárodní izolace. Poté byly zrušeny sankce proti Libyi a také USA se rozhodly obnovit diplomatické styky s touto zemí. Syn libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Sajf Islám ale řekl, že Libye přijala odpovědnost za atentát právě jen kvůli zrušení sankcí.

Právě Midžrahí s dalším obviněným důstojníkem, Amínem Chalífou Fímá, měli propašovat na palubu nálož tvořenou údajně výbušninou semtex československé výroby, která byla zabudována v radiopřehrávači, jenž byl umístěn v jednom kufru. V obžalovacím spisu ale není semtex výslovně zmíněn, avšak bývalá ČSSR v obžalobě figuruje jako jedna z komunistických zemí, kterou oba muži v druhé polovině 80. let navštívili.

Podle následného vyšetřování měl být útok libyjskou odpovědí na nálety amerického letectva na Tripolis a Benghází 15. dubna 1986, které byly provedeny kvůli libyjské podpoře mezinárodního terorismu a v odvetu za výbuch nálože na západoberlínské diskotéce, při kterých zahynulo 44 civilistů včetně adoptivní dcery Kaddáfího.

Vyšetřování útoku v Lockerbie přináší nová fakta i otázky i po 25 letech (zdroj: ČT24)