Nálet na Aleppo: Mrtvých je kolem stovky

Damašek - Syrské vládní letectvo dnes opět udeřilo na povstalecká území v severní a jižní části země. Armáda tak pokračuje ve vzdušných útocích, při nichž v neděli zahynulo podle údajů exilové opozice v severosyrském městě Aleppu 76 lidí, z toho 28 dětí. Podle Syrské národní koalice - hlavní opoziční skupiny podporované Západem - zemřelo při nedělním útoku v Aleppu 103 lidí a 350 utrpělo zranění. Dalších 21 lidí přišlo o život při útocích na předměstí Damašku a čtyři oběti na životech měly dnešní nálety na vesnice v jižní Sýrii nedaleko hranic s Jordánskem.

Vládní vrtulníky v neděli zaútočily na tři severní čtvrti Aleppa, kde se stále drží povstalci. Vojáci prý použili takzvané „barelové bomby“, tedy sudy naplněné trhavinami. Ty mají jen malou šanci zasáhnout přesně určené cíle, jsou ale schopny způsobit újmu mnoha lidem a napáchat výrazné hmotné škody. Povstalecké skupiny v Aleppu vydaly prohlášení, v němž vyzývají obyvatele čtvrtí kontrolovaných vládními silami, aby se vzdálili od budov státních bezpečnostních složek. Na ty se prý rebelové chystají zaútočit odplatou za nedělní bombardování. Povstalci také pohrozili, že pokud armáda znovu použije barelové bomby, napadnou dvě šíitské vesnice v oblasti.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun dnes vyzval obě strany konfliktu k ukončení násilností, které je podle něj podmínkou pro začátek mírových rozhovorů v Ženevě plánovaných na konec ledna. Jejich výsledkem by mohl být vznik přechodné stabilizační vlády.

OSN bude pro pomoc syrským uprchlíkům potřebovat 6,5 miliardy dolarů

Více než sedm milionů Syřanů bude v roce 2014 podle odhadů OSN závislých na její podpoře, ať už v samotné Sýrii, nebo v sousedních státech. Na pomoc těmto uprchlíkům bude OSN potřebovat zhruba 6,5 miliardy dolarů (130 miliard Kč), k jejichž poskytnutí vyzvala na setkání dárcovských států v Ženevě. Až 4,1 milionu syrských uprchlíků budou muset humanitární organizace OSN poskytovat především potravinovou a zdravotnickou pomoc v sousedních státech. Pro pět sousedních zemí - Egypt, Jordánsko, Libanon, Irák a Turecko - se proto světová organizace bude snažit získat 4,2 miliardy dolarů. Pro Syřany, které vyhánějí z domovů boje pokračující ve vlasti, pak bude zapotřebí 2,3 miliardy dolarů.

Podíl syrské pomoci představuje na celkové výzvě OSN k poskytnutí finančních prostředků na příští rok více než polovinu. Celkem budou humanitární organizace OSN v roce 2014 potřebovat 12,9 miliardy dolarů (258,3 miliardy Kč) pro zajištění pomoci pro 52 milionů potřebných lidí v 17 státech světa.