Obhájci tradic vracejí úder: Slabikářem i zákazem homosexuálních sňatků

Moskva/Bratislava/Canberra/Dillí - Obhájci tradičních pořádků a hodnot vracejí úder. Po liberální vlně povolených sňatků pro páry stejného pohlaví se začínají ozývat konzervativní hlasy. Necílí jenom na homosexuální sňatky, vadí jim třeba i rozvody a nízká porodnost. Ruský prezident apeluje na ženy, aby na svět přiváděly více dětí, Slováci vyškrtnou ze slabikáře povídání o rozvodu a australský nejvyšší soud na popud konzervativního premiéra zakázal sňatky párů stejného pohlaví, které předtím povolila provincie Canberra.

Vladimir Putin s manželkou vychoval dvě dcery, od Rusů ale očekává ještě větší výkony. Ve svém výročním projevu je vyzval k populační explozi a prohlásil, že normou by se v Rusku měla stát rodina se třemi dětmi. O svém rozvodu ale šéf Kremlu raději moc nemluví. V zemi je vysoká rozvodovost- jako na Slovensku. Tam se rozpadá každé druhé manželství, přesto má toto téma zůstat tabu - alespoň pro nejmenší školáky. Z nové edice slabikáře musí zmizet příběh písmena Ž, který vypráví o žáku Žigmundovi, jehož maminka si po rozvodu přivedla domů souseda Žubajíka.

Proti této pasáži protestovali zástupci katolické církve a někteří rodiče. Text o rozvodu doporučila z knihy odstranit komise ministerstva školství a souhlasily s tím i autorky učebnice, které navrhly pasáž nahradit neutrálním textem o cestě vlakem. „Rozvod se tu prezentuje jako něco, co má šťastný, vítězný konec. Při výchově je to škodlivé. Šestileté děti se s tím snadno identifikují,“ zdůvodnil žádost o stažení slabikáře předseda Sdružení katolických škol Ján Horecký. Nakladatelství Aitec, které knihu vydalo, hájilo zmínku o rozvodu faktem, že se v zemi rozvádí každé druhé manželství. Pracovní komise ministerstva školství zřízená k otázce problémového slabikáře ale doporučila ministrovi školství Dušanu Čaplovičovi, aby text nechal vyškrtnout nebo aby knihu nahradil jiným slabikářem. Ministr do Vánoc rozhodne, zda nechá odstranit příběh o neúplné rodině, anebo rovnou stáhne tento typ slabikáře.

Obhájci tradiční rodiny slaví vítezství také v Austrálii. Nejvyšší soud na popud konzervativního premiéra zakázal sňatky párů stejného pohlaví, které předtím povolila provincie Canberra. Sedmadvacet čerstvě sezdaných dvojic tak o manželství zase rázem přišlo. Ještě tvrdší ránu dostal boj za práva gayů a leseb v Indii. Tamní soud totiž obnovil zákon, který považuje pohlavní styk mezi homosexuály za trestný čin. V platnosti tak zůstává 153 let stará norma z koloniálního období, podle níž i za dobrovolný homosexuální styk mezi dospělými osobami hrozí desetileté vězení. V Rusku o svatbách gayů nemůže být ani řeč. Pouhou zmínku o homosexualitě - zvláště v blízkosti dětí nebo škol - chtějí úřady tvrdě trestat.

Horizont ČT24 o obhájcích tradičních rodinných hodnot (zdroj: ČT24)