Indie zatrhla homosexuálům sex. Hrozí jim žalář

Dillí - Homosexuální styk je v Indii opět trestný čin. Rozhodl o tom nejvyšší soud. Zvrátil tak verdikt soudu v Dillí z roku 2009, který ho dekriminalizoval. V platnosti zůstává 153 let stará norma z koloniálního období, podle které i za dobrovolný homosexuální styk mezi dospělými osobami hrozí desetileté vězení. Aktivisté označili rozhodnutí soudu za ránu boji za práva gayů a leseb.

Koloniální zákon hodnotí styk mezi homosexuály jako „zločin proti přirozenosti“. Policie ho dřív často využívala k zastrašování gayů a leseb. „Jak všichni často zdůrazňují, ten zákon nebyl naplňován – nikdo nebyl trestán za projevy homosexuality,“ zdůraznil ale indolog Zdeněk Štipl. Poté, co ho v roce 2009 soud v Dillí zrušil, obrátilo se několik politických, náboženských a dalších skupin na úřady s peticemi, v nichž žádaly návrat koloniálního zákona.

Zdeněk Štipl, indolog z Ústavu jižní a centrální Asie FF UK

„Indická společnost je konzervativní s hluboce zakořeněnými náboženskými hodnotami. Ovšem pokud Indii srovnáme v pohledu na homosexuální páry s okolními zeměmi, tak je tato země ještě liberální. Velká města jsou anonymní, homosexuálové tam spolu normálně žijí, pokud se neprojevují na veřejnosti. V moderních centrech to mladé nechává chladnými – což se samozřejmě netýká konzervativnějších čtvrtí, kde to nepřichází v úvahu.“

Zdeněk Štipl o právech gayů v Indii (zdroj: ČT24)

Indický ministr spravedlnosti Kapil Sibal nyní novinářům sdělil, že vláda bude rozhodnutí nejvyššího soudu respektovat. Neuvedl ale, zda kabinet plánuje změnu zákona. „Politici napříč politickým spektrem tento posun spíš odsuzují a chtějí to řešit legislativně v parlamentu,“ konstatoval Štipl. Na příští rok jsou ovšem v Indii plánovány klíčové parlamentní volby a poslanci musejí řešit důležitější témata, dodal indolog.

Bojovníky za práva homosexuálů rozhodnutí nejvyššího soudu zklamalo. „Jsme rozhořčeni. Toto rozhodnutí je ranou pro rovnoprávnost a důstojnost lidí,“ prohlásil zástupce indické pobočky lidskoprávní organizace Amnesty International. „Je těžké necítit zklamání nad tímto verdiktem, který vrací Indii zpátky o několik let v jejím odhodlání chránit základní lidská práva,“ dodal.

Současný zákon platící od roku 1861 je podle názoru národní organizace pro kontrolu AIDS (Naco) také překážkou v boji proti AIDS, protože mnoho gayů odmítá přiznat svoji orientaci ze strachu před postihem.