Ukrajinská opozice odmítá příklon k Moskvě, slibuje „totální odpor“

Kyjev - Ukrajinská opozice se důrazně postavila proti sbližování země s Ruskem. Prezidentovi a vládě pohrozila „totálním odporem“. Na zítřek chystají opoziční lídři další velké demonstrace. Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč nedávno odmítl podepsat asociační dohodu s EU a doufá v uzavření strategického partnerství s Moskvou. Na nové dohodě o prodeji plynu se ale Janukovyč s Putinem zatím neshodli. Podle opozice hodlá ukrajinský prezident v nejbližší době podepsat smlouvu o připojení Ukrajiny k celní unii Ruska, Běloruska a Kazachstánu.

„Jestliže prezident Viktor Janukovyč zaprodá zemi Rusku, zažije dosud nevídanou vlnu lidového hněvu,“ prohlásil na shromáždění v ukrajinském hlavním městě Arsenij Jaceňuk, předák opoziční strany Vlast vězněné expremiérky Julije Tymošenkové (více o vývoji kauzy Tymošenková zde).

Ani mráz demonstranty neodradil

Na náměstí Nezávislosti v centru Kyjeva i v obsazené radnici setrvaly v noci na dnešek navzdory mrazivému počasí tisíce demonstrantů. Jeden z vůdců opozice, světový šampion v boxu Vitalij Kličko prohlásil, že země se ocitla na „historické křižovatce“, a oznámil, že v neděli se uskuteční další velká demonstrace za odstoupení vlády. Podle médií se před týdnem v centru Kyjeva sešlo na 350 tisíc lidí (více o masivní demonstraci zde).

Protesty na Ukrajině
Zdroj: ČTK/AP Photo/Efrem Lukatsky

Podle agentury Interfax ukrajinská policie zesílila ostrahu kyjevského televizního střediska, odkud jsou vysílány pořady na podporu vlády. Stalo se tak údajně poté, co někteří účastníci opozičních protestů začali volat po obsazení televize.

Kyjev žádá nižší ceny plynu, Rusku dluží miliardy

Janukovyč se v pátek setkal v Soči s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Chtěl s ním hovořit o připravovaném strategickém partnerství, které by mělo být „odměnou“ za odklon od EU. Na Kyjevem požadované nové dohodě o nižších cenách ruského plynu se ovšem zatím prezidenti nedomluvili. „Velká pozornost byla věnována spolupráci v oblasti energetiky, při jejímž projednávání strany svá stanoviska sblížily. Konečné dohody ale dosaženo nebylo,“ okomentoval setkání mluvčí Kremlu.

Opozice zato tvrdí, že na spadnutí je dohoda o celní unii s Ruskem, Běloruskem a Kazachstánem. Janukovyč ji prý chce podepsat již brzy. Opoziční předák Jaceňuk dokonce tvrdí, že prezident už dokument parafoval, ale neodvážil se ho zatím podepsat. Prý tak hodlá učinit 17. prosince v Moskvě.

Ukrajinská ekonomika je silně závislá na dodávkách energie z Ruska. Země chce přepracovat dohodu z roku 2009, v níž Moskva podle Kyjeva stanovila za ruský plyn příliš vysoké ceny. Ukrajina platí za tisíc krychlových metrů zhruba 400 dolarů (8 000 korun), což představuje jednu z nejvyšších cen v Evropě.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Vzhledem k finančním problémům země Kyjev zaostává s platbami za ruský plyn. Podle nedávného sdělení generálního ředitele ruského plynárenského giganta Gazpromu Alexeje Millera dluží Ukrajina přes dvě miliardy dolarů (40,3 miliardy korun) za srpen, říjen a listopad.