Fico si kvůli Babišovi zavolal šéfa Ústavu paměti národa

Bratislava – Slovenskému Ústavu paměti národa se krátce před českými volbami dostalo nebývalé publicity. Jeho pracovníci totiž zveřejnili dokumenty, které mají dokazovat, že lídr hnutí ANO Andrej Babiš, který je označován i za údajného sponzora strany SMER, je právem evidován jako agent Státní bezpečnosti. Nyní vyšlo najevo, že si šéfa ústavu Ondreje Krajňáka tehdy náhle povolal slovenský premiér Robert Fico. „Zeptal se mě mimo jiné, zda jsou dokumenty v našem archivu hodnověrné,“ řekl Krajňák pro slovenský časopis Týždeň. Premiérova slova prý chápal jako doporučení, aby se ústav nestal nástrojem k prosazování osobních zájmů.

Babiš se s Krajňákovým ústavem soudí a požaduje, aby jeho jméno ze seznamu agentů StB vymizelo. Výsledek sporu může politickou kariérou podnikatele značně zahýbat. „Pokud by slovenský soud žalobu pana Babiše zamítl a předložil věrohodné důkazy, že někoho napráskal, bylo by to pro mě stěžejní,“ říká například poslanec ANO Ivan Pilný, který dříve prohlásil, že by v takovémto případě z hnutí odešel.

Ústav paměti národa v říjnu předložil bratislavskému soudu dokumenty, podle nichž měl Babiš mimo jiné navštěvoval konspirační byt StB, což zpravidla dělali jen prověření spolupracovníci StB. „Dokumenty potvrzují, že pan Babiš je oprávněně evidován jako agent s krycím jménem Bureš,“ prohlásil tehdy Krajňák. 

Krátce nato dostal Krajňák pozvánku na schůzku s premiérem Ficem, jehož strana SMER mající většinu v parlamentu ho zvolila do funkce. Přímo na Babišův svazek ani samotný spor se prý premiér neptal – Krajňákovi jen připomněl, že posláním ústavu není dělat politiku. „Řekl, abychom svoji práci dělali odpovědně a čestně,“ dodal Krajňák pro Týždeň. Rozhovor je k dispozice zde.

Že by slovenský premiér mohl jednat na popud Babiše, sám miliardář odmítá. „Je to absurdní nesmysl,“ řekl včera Babiš. 

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Rozsudek ohledně Babišovy spolupráce s StB by měl v Bratislavě padnout v lednu příštího roku. Verdikt může být zásadní zejména pro politikovu důvěryhodnost – lídr hnutí ANO dosud prohlašuje, že si důstojníci Státní bezpečnosti jeho svazek vymysleli. 

Podle materiálů, které poskytl Ústav paměti národa, Babiš navštěvoval konspirační byt a podával informace o jistém Alexeji Novákovi, o něhož se StB zajímala kvůli ekonomické trestné činnosti. Podle Babiše ale důstojníci vedli svazek, aby vykazovali činnost.

Svazek s Babišovým jménem založil začátkem 80. let třetí odbor StB, který se soustřeďoval na „ochranu socialistické ekonomiky“. Lídr hnutí ANO je veden nejdříve jako „důvěrník“ a od listopadu 1982 jako „agent“ Bureš, což by předpokládalo vědomou spolupráci. Bývalý důstojník československé komunistické tajné policie Andrej Kulha, který do Babišova svazku sám psal, řekl, že šlo pouze o administrativní práci, kterou vymysleli pracovníci StB, aby si vylepšili kariérní hodnocení. Využili k tomu prý zprávy z oficiálních schůzek s Babišem, který v 80. letech pracoval v podniku zahraničního obchodu Petrimex a který tyto schůzky přiznal. „Nevymyslel jsem si to nyní kvůli tomu, že existuje případ Babiš,“ tvrdil bývalý kapitán StB. Týdeníku Euro dříve řekl, že na 98 % Babiš agentem nebyl. 

Na Babišových šancích získat negativní lustrační osvědčení, které po členech vlády požaduje prezident Miloš Zeman, se nic nezmění. Bratislavští soudci totiž rozhodují pouze o svazcích, které spravují slovenské úřady. Pro Babišovou lustraci jsou nicméně klíčové materiály pražského Archivu bezpečnostních složek, na které se eventuální slovenský rozsudek nevztahuje. „Osvědčení vydáváme na základě podkladů z Archivu bezpečnostních složek místa,“ potvrzuje mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Babiš ale zatím o lustrační osvědčení nepožádal. (Více o problému lustrace)

Šéf Ústavu paměti národa Ondrej Krajňák navíc připouští, že i pokud by soud dal za pravdu Babišovi, mohl by iniciovat odvolání k vyšší instanci. „I po lednovém rozsudku může ta kauza pokračovat,“ říká.