U íránské jaderné elektrárny se silně otřásla země

Teherán - Jih Íránu v obslati u jaderné elektrárny Búšéhr zasáhlo silné zemětřesení. Zemřelo nejméně osm lidí a dalších 200 utrpělo zranění. Otřesy způsobily značné škody, jaderná zařízení ale podle úřadů nejsou poškozena. Země se otřásla i na východě Saúdské Arábie.

Otřesy o síle 5,7 stupně Richterovy škály zbořily stovky domů a mezi místními způsobily paniku. Do několika obcí byla přerušena dodávka elektřiny. „Jen pár minut po zemětřesení jsme zřídili krizový štáb. Záchranné týmy, stejně jako armáda a policie, hned vyrazily do krizových oblastí,“ řekl Fereidoun Hassanvand, guvernér Búšehru.

Seismologové lokalizovali epicentrum ve vzdálenosti 60 kilometrů od jaderné elektrárny v Búšéhru. Ta ale vydržela bez jediného poškození. Letos už přečkala jedno silné zemětřesení v dubnu.

V Íránu se otřásla země (zdroj: ČT24)

Do Búšéhru by měli brzy vyrazit inspektoři MAAE

Elektrárna se brzy může stát jedním z cílů mezinárodních inspekcí na základě dohody uzavřené v neděli v Ženevě. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) se připravuje na kontroly řady míst, například centrifug nebo reaktoru v Iráku. A objevují se už první problémy.

„Vyžaduje to poměrně značné množství peněz a lidí. Teď nemůžu říct, kolik jich skutečně budeme potřebovat. Uděláme expertizu a pak řekneme své požadavky. Ale náš rozpočet je velmi napjatý, a tak si nemyslím, že budeme schopni z něj pokrýt všechny náklady,“ konstatoval generální ředitel MAAE Yukiay Amano.

Íránský jaderný program
Zdroj: ČT24

Írán má podle dohody kromě zastavení prací v Aráku přestat obohacovat uran na více než pět procent a neutralizovat už obohacenou surovinu. Na všechny inspekce mají dohlížet inspektoři agentury.

Jadernou elektrárnu v Búšehru u Perského zálivu vybudovalo Rusko, které do ní také dodalo palivo. V září 2011 Írán připojil Búšehr k rozvodné síti jako svou první jadernou elektrárnu.


Zvětšit mapu